Lifestyle

Un român din zece nu știe numărul terminalelor inteligente conectate din propria locuință (studiu)

Unul din zece români nu cunoaște numărul terminalelor conectate din propria locuință, iar 46% dintre cei care dețin astfel de terminale se arată îngrijorați că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, relevă un studiu comandat de Bitdefender, citat într-un comunicat de presă, transmis miercuri AGERPRES.

‘De multe ori, oamenii nu sunt conștienți de faptul că locuiesc într-o casă inteligentă, deși s-au înconjurat de dispozitive conectate: telefon, tabletă, smart TV, console de jocuri, ceasuri smart, camere de supraveghere. În România, doar unul din șapte orășeni spune că locuiește într-o casă inteligentă, deși o familie de la oraș are, în medie, zece dispozitive, cel mai adesea telefoane, laptopuri și televizoare smart, conform unui studiu realizat de Bitdefender. Mai mult, unul din zece români nu cunoaște însă numărul terminalelor conectate din propria locuință’, arată sursa citată.

Pe de altă parte, experți în securitate cibernetică susțin că prețul nu trebuie să fie vectorul principal care să ghideze procesul de achiziție. ‘De regulă, clienții nu se interesează de istoricul producătorului și nu citesc recomandările altor utilizatori despre dispozitivul pe care plănuiesc să-l cumpere. Este foarte important să verifice dacă brandul cumpărat are o reputație bună și este de încredere, dar și să afle din vreme cu ce probleme s-au mai confruntat ceilalți’, susțin specialiștii.

Potrivit cercetării, circa 46% dintre români se arată îngrijorați că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, ceea ce îi expune la furt de date personale, spionaj și invadarea vieții private.

În acest context, specialiștii în securitate cibernetică Bitdefender atrag atenția asupra unor greșeli simple făcute frecvent de utilizatorii români de gadgeturi smart. Una dintre acestea este că utilizatorii își conectează toate dispozitivele în aceeași rețea Wi-Fi, fapt ce îi face vulnerabili la atacuri cibernetice, întrucât fiecare gadget extinde suprafața de atac și reprezintă o potențială poartă de acces. ‘Specialiștii recomandă ca dispozitivele inteligente să fie conectate într-o rețea separată de cea în care își țin laptopurile sau telefoanele. Gadgeturile smart au de regulă datele de acces (nume utilizator și parolă) foarte slabe, astfel că încercările de spargere a parolelor reușesc, în medie, în unu din patru cazuri. Odată compromise, atacatorii pot ajunge cu ușurință la laptopuri și telefoane, dacă sunt conectate în aceeași rețea, și pot accesa date confidențiale’, notează experții.

De asemenea, clienții trebuie să țină cont și de securitatea dispozitivului, nu doar de funcționalități, design și performanță, întrucât hackerii își pot construi rețele imense de terminale (botnet) prin care să atace anumite ținte, prin atacuri de tip DDoS.

În plus, după cumpărare, clienții trebuie să se preocupe de intimitate și securitate. ‘Parolele și credențialele de acces slabe, lipsa criptării informațiilor sau softul neactualizat pot crește riscul invadării vieții private și chiar al pierderii datelor personale. Gadgeturile smart pot fi folosite pentru a pătrunde în intimitatea căminului și a spiona activitatea locatarilor’, atenționează specialiștii Bitdefender.

Producătorul de soluții de securitate informatică Bitdefender a lansat Home Scanner, o aplicație gratuită pentru computer care scanează întreaga rețea și avertizează utilizatorii asupra vulnerabilităților de pe dispozitivele conectate la aceasta.

Home Scanner este disponibil la nivel global începând cu data de 31 mai și folosește expertiza Bitdefender din domeniul securității Internet of Things (IoT) dobândită odată cu dezvoltarea Bitdefender Box, primul produs hardware care protejează dispozitivele conectate la internet.

AGERPRES

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button