Meșterul Manole veghează!

25 aprilie 2017 destin valah Istorie
de Constantin Gheorghe

Dacă statul deschide piața bondurilor și pentru persoanele fizice, mobilizând economiile populației pentru a finanța dezvoltarea, nu face decât să scadă costurile împrumuturilor pentru finanțarea deficitelor bugetare, pe de o parte, iar pe de altă parte forțează pisicile ale obeze, băncile, să finanțeze, la rândul lor, economia reală. Ca să nu mai vorbim de faptul că banii plătiți de stat drept dobândă românilor rămân în țară, nu sunt scoși afară de bănci.

Ideea asta este veche. BNR s-a ferit ca dracu de tămâie de ea. Cum s-a ferit de mecanismul finanțării, cu costuri zero, a deficitului bugetar prin emisie monetară. Da, tipărirea de bani nu este iadul pe Pământ! SUA așa funcționează. Și le merge bine! Scumpirea banilor e departe de a constitui o măsură anti-inflaționistă. Să fim serioși! În România ultimilor ani banii s-au ieftinit semnificativ-mai ales cei ”importați”-și nu avem hiperinflație, avem deflație. De unde se vede că inflația e un fenomen mai complex decât ni-l prezintă propagandiștii economici-că analiști nu le putem spune!-și că, de fapt, el este tot la îndemâna băncilor centrale, care urmăresc diverse obiective, de multe ori în contradicție cu interesele țărilor respective. Obsesia inflației este obsesia deținătorilor de capital, care se tem să nu li se deprecieze ”averea” prin inflație.

Oricum, bine că se mai pomenește de asta. Că de făcut nu se va face nimic. Meșterul Manole veghează!

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign