Ce trebuie să facă un șef bun
Poveste de la tata. Pe când era student la Politehnică, un profesor le-a zis viitorilor constructori ai țării: ”Voi credeți că veți fi ingineri? Vai de capul vostru, o să semnați bilete de voie pentru muncitori…”
Asta era pe la începutul studiilor. Timpul a trecut și tata a ajuns inginer stagiar în provincie. Când s-a prezentat la inginerul șef al uzinei a suferit un mic șoc: marele inginer semna un teanc de bilete de voie pentru muncitori. Dar nu oricum: fila teancul de hârtiuțe de la un colț cu mâna stângă, la viteză maximă, iar cu dreapta le semna cu o dexteritate ce dovedea un exercițiu îndelungat. Omul semna 100 de bilete de voie în mai puțin de un minut. Iar tata și-a adus aminte de profeția profesorului.
Mulți dintre angajați erau de prin satele din jur și oamenii aveau pe-acasă animale, chestii, treburi de rezolvat. La uzină veneau ca să ia salariu, că de-aia era uzina, să dea salarii la oameni. Iar un șef bun, atunci ca și acum, este cel care dă liber oamenilor să-și rezolve problemele.
P.S. Pentru cei născuți după 1989: pe vremea aprigei dictaturi comuniste muncitorii nu puteau ieși din uzină dacă nu prezentau la poartă un ”bilet de voie” care să ateste că pleacă cu învoirea șefului.