Lifestyle

Străzile din Chișinău. Detalii care trebuie concretizate

Să presupunem că un om caută în Chișinău o adresă. Să presupunem că adresa pe care o caută este Mitropolit Varlaam 74. Ce poate face omul care se găsește în această situație?

Neavând altundeva încotro s-o apuce, omul va merge pe strada Varlaam și va observa că de la intersecția cu Vasile Alecsandri nu mai sunt numerotate casele. În spatele Pieții Centrale, aflându-se încă pe strada Mitropolit Varlaam omul va intra într-un magazin și va grăi așa:

-Bună ziua! Caut numărul 74 pe strada Mitropolit Varlaam, mă puteți ajuta?

Doamna de la tejghea va răspunde cu o privire albastră ca seninul cerului

-Adresa de aici este Bulgară 47.

Gheara ascuțită a îndoielii se va înfășura tăios în inima omului:

-Și cum se numește strada aceasta?

Seninul cerului va rămâne netulburat:

-Strada se numește Mitropolit Varlaam, dar adresa de aici este strada Bulgară 47.

Simțind apropierea neprevestită de auguri a unei falii spațio-temporale, omul va încerca să concretizeze un detaliu important:

-Deci clădirea are adresa strada Bulgară 47 dar se găsește pe strada Mitropolit Varlaam?

Nici o umbră de nor nu va atinge seninul privirii precum albastrul cerului:

-Da, toate de aici încolo au adresa Bulgară 47.

Omul va păși cu grijă în afara magazinului, ipoteza fracturii spațiale sau a unei curburi temporale determinată de o anomalie a continuumului istoric nu va putea fi exclusă. Un pas greșit și te poți trezi într-un alt fractal, cu alte reguli, cu altă istorie, eoni întregi pot să se șteargă neputând fi transferați dintr-o bulă izomorfică în alta, intri în magazinul Ionel de pe strada Varlaam și afli că te găsești pe strada Bulgară, te temi că vei ieși pe aceeași ușă pe care ai intrat fără să ai siguranța că nu vei fi aruncat într-o altă sintagmă – și dacă ușa de termopan banal a magazinului Ionel care desparte în 4 centimetri strada Varlaam de strada Bulgară este în realitate o perfidă gaură de vierme prin care oameni nevinovați traversează universuri paralele, condamnați unei învârtiri aleatorii care îi transformă în rătăcitori spațio-temporali, spânzurați de un fir de conștiință nesigură a unei amintiri anulate de realitatea crudă: ești și nu ești în același timp pe strada Mitropolit Varlaam din Chișinău.

Și după ce pasul va fi făcut, omul se va găsi pe strada Mitropolit Varlaam, cu trotuarul acoperit de păsăret de țară, zburătoarele belite și cu târtițele galbene la vedere care înconjoară Piața Centrală: prepelițe, curci, găini, rațe mute. Un zâmbet știrb de babă cocoșată va confirma că nu există nici un pericol de fractalizare a istoriei, spațiul și timpul se curbează în continuare după legile cunoscute ale fizicii. Nimic special: în Chișinău există pe strada Mitropolit Varlaam o clădire care are adresa oficială strada Bulgară 47.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button