FeaturedIstorie

să ne asumăm obligațiile de cetățeni

Așa nașpa, cum li se pare celor din generația inculturii generalizate, creștinismul a produs, până la urmă, și democrația, și liberalismul politic și pe cel economic, și setul de drepturi și libertăți de care ne bucurăm, și ne folosim acum chiar și împotriva lui, a creștinismului, nu doar împotriva noastră.

Ce nu vrem să vedem este evoluția creștinismului, care, în felul lui, determinat de reguli și constrângeri care țin de esența cultului, a rămas, totuși, un sistem deschis, s-a schimbat, și-a extins aria de interese, și-a întărit dimensiunea socială. O fi instinctul de supraviețuire, probabil, dar este un motiv la fel de serios ca altele.

Nu văd de ce toată ura asta împotriva creștinilor, câtă vreme sunt cetățeni care respectă regulile statului declarat laic, legile și bunul simț. Nu trebuie să fim neapărat de acord cu tot ce ține de creștinism. Să ne raportăm critic la trecutul lui, cum trebuie să facem cu orice altă religie și ideologie. Dar civilizația occidentală îi datorează existența, expansiunea și, până la urmă, succesul. Negarea creștinismului duce la slăbirea influenței Vestului. Pentru că e singura valoare care dă omogenitate ansamblului.

Știu, ce scriu poate părea straniu, pentru că vine din partea ateului care sunt. Dar ateismul meu nu este o negare a credinței. Toți credem în ceva. Umanitatea s-a născut credincioasă. Că acum nu ne place asta, ei bine, e mai mult chestie de ”gust”. Periculoși sunt cei care nu cred, sau care își neagă credința, oricare ar fi ea. Credința are rol de ancoră. De reper. De punct cardinal. Ne place, sau nu.

Că mergem la Referendum, sau nu, că votăm ”DA”, sau nu, că #boicot, sau nu, Referendumul este despre credință, nu despre religie. Despre credința în democrație și în regulile ei. Nu este despre cât de buni creștini suntem, ci despre cât de buni cetățeni suntem. De cât de dispuși, și de pregătiți suntem, să ne asumăm obligațiile de cetățeni, și consecințele opțiunilor noastre. Iar în toată povestea asta, cum spuneam, are un rol important de jucat și creștinismul.

de Constantin Gheorghe

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button