Vin vremuri interesante.

03 octombrie 2018 destin valah Istorie

Cum spuneam, Referendumul este deodată mult mai important decât ni se pare, și are o miză care trece dincolo de granițele României. Avem prostul obicei să ne credem buricul lumii, când nu suntem grămada ei de gunoi. Nu vrem să vedem lucrurile în complexitatea lor. Discutăm doar fleacuri. Am tabloidizat și politică, și economie, și viață socială, și cultură. Am amestecat lucrurile în așa hal, încât până și nouă ne este greu să înțelegem ce-i cu noi, și ce vrem de la noi.

Referendumul ăsta este un punct de plecare pentru a afla cine mama dracului suntem, totuși. O fi pornit el din medii neo-protestante. Dar și ele au reacționat la o problemă identitară. Mă tem că secolul ăsta va fi nu despre reîntoarcerea la religie, ci despre căutarea unei identități și an unui sens, într-o lume globalizată haotic și la fel de fără sens.

Ceva mă face să cred că miza Referendumului nu mai este națională. Și, discret, se implică și forțe din afara țării, interesate în succesul lui. S-ar părea că implicarea este mai puternică în Transilvania. Cert este că reacția identitară este tot mai puternică, în Estul, ca și în Vestul continentului. Și ce se întâmplă în România devine, brusc, extrem de important. Vin vremuri interesante.

de Constantin Gheorghe
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign