FeaturedIstorie

Replica Patriarhului

Pentru cei extaziați că Biserica Ortodoxă Română (BOR) a primit o lovitură grea de la Guvernul Cioloș, sugerăm să-și tempereze entuziasmul. Salariile preoților vor fi în continuare plătite de la bugetul de stat. S-au tăiat doar alocările pentru construirea de biserici noi, inclusiv Catedrala Mântuirii Neamului.

Replica Patriarhului, că-și cere Biserica înapoi ce i-a confiscat Cuza în anii 1860 la secularizarea averilor mânăstirești este naivă, nerealistă și extrem de penibilă.

Mai mult, populația ar trebui să ceară ducerea acestui demers guvernamental la nivelul următor: sistarea oricăror plăți de la stat către BOR. pentru că într-o republică, stat teoretic laic, Biserica e separată de stat. De asemenea, impozitarea Bisericii ar fi extraordinar de utilă. Hai, la pachet, și desecretizarea dosarelor preoților, ținute la CNSAS. Da, cu siguranță BOR ar putea să se întrețină singură din donații și multele entități pe care le controlează: televiziuni, radiouri, agenții de turism, etc. Are și așa foarte multe proprietăți (clădiri, terenuri) în posesie. Le poate valorifica lejer, astfel încât subvenționarea de la stat să nu mai fie necesară.

Nu în ultimul rând, aflăm că Guvernul a mărit un pic alocarea de buget pentru sănătate și învățământ și un pic mai mult pentru SRI (0,25% din PIB). Serviciile se dezvoltă, statul forțos e pe val. Administrația prezidențială are și ea un buget mărit cu vreo 16 milioane lei, semn că Iohannis are treabă multă.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button