FeaturedIstorie

Biserica ar trebui să renunțe la ochiul dracului

Aceasta este părerea mea de mai multă vreme: Biserica Ortodoxă Română ar trebui să renunțe la orice fel de finanțare din fondurile publice. Să se desprindă de statul laicizat și să își vadă de propriul drum, să își construiască structuri și capacități sociale proprii, scoase de sub control guvernamental.

Biserica Ortodoxă Română ar trebui să aibă un sistem propriu de învățământ – de la grădinițe la universități, sistem propriu de asistență medicală. Să clădească o rețea proprie de intelectuali activi în spațiul public. Să finanțeze fundații civice proprii.

Biserica Ortodoxă Română ar trebui să se țină departe de politică, însă să fie în mijlocul vieții cetății. Să își făurească și să aibă la îndemână instrumentele care să îi permită să își apere interesele. Mai presus de toate ierarhii Bisericii Ortodoxe Române ar trebui să renunțe la orice fel de manifestări de lux și să întoarcă cu adevărat forța credinței spre mireni. Sute de ani Biserica Ortodoxă Română a fost puternică fără alocație bugetară anuală de la stăpânirea pământească. Acum trebuie să aibă curajul să facă acest pas și să renunțe la banii de la stat, fără nici un fel de pretenții.

Știu de teoria ”simfoniei” stat-biserică de factură bizantină, doar că Imperiul Bizantin a dispărut de multă vreme. Acum ne aflăm în fața altui Imperiu și este imposibilă păstrarea credinței în paralel cu această ”simfonie”. Nu vreau să susțin o ”retragere” a Bisericii – dimpotrivă: am spus-o mai sus, Biserica trebuie să se rupă de actuala formă a statului și să își construiască instituții de influență publică separate de stat, doar astfel mai poate să își îndelinească cu adevărat misiunea. Biserica Ortodoxă Română trebuie să înceteze să se comporte ca o agenție guvernamentală, șantajabilă la fiecare dezbatere a bugetului.

Nu îmi fac nici un fel de iluzii: separarea totală a bisericii de stat nu va diminua criticile, le va amplifica la un nivel și mai mare, mai ales dacă Biserica va deveni cu adevărat activă în societate. Dar trebuie să recunoaștem că ne aflăm în plină prigoană a religiei și atacurile nu vor înceta. Trebuie să învățăm să ne apărăm credința și asta nu se face cu mâna întinsă.

http://www.kishiniov.eu/ro/

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button