FeaturedIstorie

Migrația țiganilor și migrația musulmană de azi

La migrații este simplu: țările țintă trebuie să aibă capacitățile și voința să le împiedice. Dar aici este șmecheria cu migrațiile, că au loc în momentele de slăbiciune ale țărilor țintă.

Istoria ne învață că migrațiile din Europa în secolele III – IX au fost migrații războinice. Din diferite motive (suprapopulare, epuizarea resurselor vitale, presiunea altor migratori, atracția bogățiilor Imperiului Roman) populații întregi își făceau loc în Europa prin forța armelor. Când nu-i putea alunga romanii îi mituiau, îi colonizau și încercau să-i folosească împotriva următorului val migrator. Mișcările de populație nu au început brusc în secolele III – IV, ele existau și înainte, diferența este că mai înainte Imperiul Roman avea o strategie agresivă: de obicei nu aștepta să vină barbarii, trimiteau legiunile peste barbari (sau trimiteau legiunile atunci când barbarii începeau să se creadă prea puternici). Algoritmul s-a modificat în momentul în care romanii au renunțat la strategia agresivă și au intrat în defensivă.

Până în jurul anului 1000 toată Europa a fost o zvârcolire, nici nu mai are rost să înșir toate triburile care s-au fluturat dintr-o parte într-alta. Invazia tătară a fost ultima din acest sistem bazat pe război. Oarecum trecută cu vederea este migrația țiganilor – care este importantă pentru fenomenele din ziua de azi. A fost o migrație pașnică, cu fundament ideologic: țiganii au pretins că sunt pelerini, ceea ce le-a deschis porțile Europei creștine. După o perioadă s-au lămurit occidentalii cum stă treaba și au început să-i alunge. (De ce au fost țiganii robi în țările române? Pentru că ăsta a fost statutul lor în Imperiul Bizantin, statut preluat la pachet cu întreaga legislație a imperiului de Țara Românească și Moldova; inițial țiganii erau robi și în Serbia și Bulgaria din evul mediu, doar că aceste state au dispărut și țiganii de aici au fost incluși în sistemul legislativ al Imperiului Otoman).

Migrația din ziua de azi este un amestec. Pe de o parte migrația este marcată de ideologie: nu sunt imigranți sunt refugiați și trebuie primiți conform teoriilor politice în vigoare – exact ca în cazul țiganilor care pretindeau că sunt pelerini din Egipt pe la 100. Și Europa își deschide încă o dată porțile. Pe de altă parte este un act agresiv, dacă ne luăm după declarații recente ale unor oficiali NATO: Federația Rusă se folosește de valul de migranți pentru a slăbi Uniunea Europeană după episoadele Ucraina și Crimeea.

Iar țările europene nu au nici capacitățile și nici voința să împiedice valul de migrație.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button