FeaturedIstorie

Mă văd obligat să repet, pe înțelesul unora care o țin langa cu ”Jos comunismul!” de ce Pilonul II este un cretinism, care ne ia bani din buzunar.

de Constantin Gheorghe

Mă văd obligat să repet, pe înțelesul unora care o țin langa cu ”Jos comunismul!” de ce Pilonul II este un cretinism, care ne ia bani din buzunar.

Așadar, pensia publică este așa cum știm: plătim pentru cei din fața noastră, cei din spatele nostru plătesc pentru noi. De bine, de rău, sistemul este viabil, și funcțional. Și poate fi în echilibru, chiar și în condiții de crize economice. Bun. După căderea comunismului Estul a intrat în criză, la fel ca Vestul. Ca urmare au scăzut numărul contribuabililor la sistem, respectiv contribuțiile lor, ca urmare a scăderii dramatice a veniturilor. Sistemul a rezistat, totuși, deși pensiile au fost la un nivel absolut indecent de mic, o umilință.

Din banii strânși la fondul public de pensii, pe care ”statul” doar îi adună și-i împarte, se ia o parte, tot mai mare, și este dată unor ”băieți deștepți”, să-i administreze privat. Acum vine șmecheria, care ne scoate bani din buzunar. Bugetul de pensii își mărește deficitul. Deficit acoperit prin împrumuturi din zona privată, că statul nu are voie să se finanțeze prin creație monetară, băncile au voie! Trebuie să plătim dobânzi pentru împrumuturi? Da! Finanțate din Buget. Bani care puteau merge către orice altceva: educație, cultură, infrastructuri.

Doi: unde-și depun banii ”administratorii privați”? Ați ghicit: în bonuri de tezaur! Adică alți bani, pe care-i plătim din Bugetul de Stat, care puteau fi folosiți la altceva.

Punem pariu că peste 35 de ani ăla care a contribuit la Pilonul II va zero lei și zero bani în plus față de cât a contribuit?

Și încă ceva: care-s costurile de administrare ale sistemului public, și care ale fondurilor private? Dar asta e: ”Jos comunismul!” ”Totul pentru capitalism, pentru victoria lui!”

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button