Istorie

”Jos comunismul!”

de Constantin Gheorghe

Să vă ia dracu de jigodii! Adică ”dizidentul” Ursu primea viză în ultimii ani ai ceaușismului pentru că ”avea cunoștințe legate de legislația internațională”, și așa a convins Securitatea să-i dea pașaport!

Mai clar, pentru cei care încă mai cred în povești despre dizidenți: omul a avut o relație cu Securitatea. Fie urma să fie legendat, fie era pregătit să culeagă ceva informații(avea rude în SUA). La un moment dat, fie legendarea cerea un mic scandal, gen statul la mititica, fie n-a mai vrut să colaboreze, și cineva, un țuluș din epocă, sau o Kodruță, a decis că Beciul Domnesc schimbă ideile oricui, drept pentru care a ajuns în arest. Unde a avut ghinionul să dea peste un dezaxat, care apoi a mai ucis, vezi însoțitoarea de bord din Danemarca.

Nu și-a propus nimeni uciderea lui. Nu a fost o operațiune planificată. A fost rodul întâmplării. Câți mor și acum în beciurile ”statului de drept”, în aceleași condiții? Iar povestea cu tinerii fanatizați de politica PCR este ultima tâmpenie! S-o creadă cine-o vrea! Când la mine în institut securistul-fost coleg de facultate, inginer-era înjurat în gura mare de băieții de la secția armament-ingineri militari-și i se promiteau toate deliciile batalionului disciplinar, iar toată lumea citea orice altceva, numai maculatura de partid și de stat, nu, când toți erau pe acoperișuri, montându-și antene de bulgari, cum să cred că ”Tânăra Gardă” din atelierul lui de proiectare îl dă în gât? Povestea făcea parte tot din scenariul Securității.

Și încă ceva: care este dizidența concretă a individului? Că la Goma știu. La ăia ci Sindicatul Liber știu. La el nu știu. N-am auzit. Așa că dosarul ăsta, fără dosarele păstrate încă de servicii, și care-l privesc, nu este decât propagandă grețoasă, într-un elan de campanie electorală care se va rezuma iar la ”Jos comunismul!”

PS: cât de tâmpit să fii să-ți lași în sertarul de la birou jurnalul intim, în care înjuri sistemul, când știi că sistemul e cu ochii pe tine? Sau sistemul nu era cu ochii pe el?

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button