FeaturedIstorie

Foișorul

de Prof. univ. dr. Radu Baltasiu

Pe câmpul ”armoniei dintre popoare”, în ultimele zile, s-au putut observa următoarele mutări. (Ca mai de fiecare dată, singurii care au mutat au fost unii, ceilalți …)

  • 13 iunie – satisfăcuți de posibilitatea de a-și înființa organe de guvernare proprii: pe 13 iunie, Comisia de Revizuire a Constituției a decis că ”minorităţile pot înfiinţa organisme proprii care pot propune luarea unor decizii de către instituţiile statului”. „Este un pas înainte, se recunoaşte existenţa minorităţilor naţionale pe teritoriul României şi s-au făcut paşi în ce priveşte respectarea identităţii culturale, lingvistice şi etnice a acestor persoane. Toate aceste drepturi au existat, dar acum au fost ridicate la rang de drept constituţional pentru că şi până acum minoritatea putea să-şi folosească steagul sau limba maternă”, a spus Mate Andras, care este şi membru al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei. (Realitatea, 13 iunie 2013)
  • înainte de 15 iunie – diplome fără însemne românești:  la finalul anului școlar, adjuncta Inspectoratului Județean Mureș emite diplome de absolvire de liceu și în limba maghiară, fără însemnele statului, contrar legii. (Mediafax, 15 iunie 2013)
  • 18 iunie – atragerea SUA într-un discurs antiromânesc: pe 18 iunie, 20 de senatori americani adresează o scrisoare secretarului de stat John Kerry, împotriva României. Mesajul dominant este acesta: ”the Romanian response [față de cerințele maghiare anterioare] has been a pattern of disregard, delay, obfuscation and hindrance. More recently, it began persecuting the very individuals …” (”Răspunsul românesc [față de cerințele anterioare] a fost unul de ignorare, întârziere și blocare. Mai recent, [România] a început să persecute persoane individuale …” Nu putem să nu constatăm succesul constant al delatorilor: au mereu de partea lor și unele organizații evreiești, în ciuda antisemitismului atât din Ungaria cât și din zonele controlate de UDMR din România – vezi resuscitarea cultului unor fasciști din al doilea război mondial. Tot ”aici” se află și chestiunea ”drepturilor omului”, pe care o domină. Cine stăpânește discursul … (Jurnalul, 17 iunie 2013)
  • 20 iunie – maghiarii ”iubesc valorile regionale”, inclusiv ca soldați: primarul maghiar din Sf. Gheorghe declară pe 20 iunie: ”Secuii sunt o națiune de soldați care vor lupta în continuare pentru drepturile lor”: ”Primarul din Sfântu Gheorghe a precizat că nicio Constituţie nu va împiedica maghiarii să-şi iubească pământul natal, nicio lege nu va reuşi să îngrădească această dragoste pentru pământul natal, pentru Ţinutul Secuiesc, şi pentru valorile şi simbolurile naţionale şi regionale.” (Mediafax, 20 iunie 2013)
  • 22 iunie – segregare educațională: deși există școli zonă în care limba de facto este exclusiv limba maghiară, ”părinții elevilor maghiari [de la Gimnaziul Liviu Rebreanu din Tg. Mureș] se luptă pentru bilingvism …” scriu surse maghiare citate de Jurnalul. Se luptă la propriu. Astăzi a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine. (Jurnalul, 22 iunie 2013)
  • 23 iunie – amenințări directe: ”CNS face apel la Guvernul României să nu forțeze secuimea într-o spirală confruntativă (sic!), care poate să aibă consecințe neprevăzute și să nu ia măsuri contrare proceselor menite să întărească pacea și siguranța europeană, printre care și procesul de la Helsinki” (Mediafax, 23 iunie 2013). Cu alte cuvinte, extremiștii amenință România cu secesiunea prin forță, plecând de la ideea că Guvernul deja ar fi recunoscut entitatea statală numită de ei ”Ținutul Secuiesc” – obiectul de lucru al ”procesului de la Helsinki” fiind, între altele, pacea dintre state.
Nu avem prea multe de comentat:
– acțiunile privind România se duc atât din plan extern cât și din plan intern. În plan intern acestea au loc chiar din interiorul instituțiilor statului român.
– respectivele acțiuni au loc chiar dacă actorii maghiari declară că sunt satisfăcuți cu ce au obținut deja.
– societatea civilă și instituțiile românești nu au reacții vizibile de gestionare a situației. Practic, în acest joc nu există decât un singur actor. A muta tactic și strategic de unul singur este suprema realizare. Bravo lor!
– actorul cu inițiativă își asigură spațiul de manevră viitor prin discursuri care trimit la mutări de forță. În felul acesta își asigură și legitimitatea monopolului asupra acestei regiuni a discursului.
– singura variabilă pe care factorii ofensivi nu o controlează este reacția comunității locale din județul Mureș. Dar și pe aceasta o pot canaliza oricând în favoarea lor: orice reacție va fi prezentată opiniei publice internaționale dreptpersecuting … 
reacția posibilă a autorităților române este astfel serios limitată: monopolul asupra discursului privind drepturile, oricare ar fi acestea, aparține actorului cu inițiativă; simpatiile externe sunt activ polarizate în defavoarea oricărei acțiuni proromânești. În general, spațiul cultural este dominat de un discurs nefavorabil: ce îndreptățire ar avea statul român să-și facă ordine în ogradă în condițiile în care teritoriul românesc în Evul mediu era ”un teritoriu al nimănui”, după cum arată chiar intelectuali români? (”România Medievală” – cvasitratat de istorie și de relații cu publicul editat recent de instituții de prestigiu ale României în limbi de circulație internațională).Să sperăm că, până la urmă, cineva va înțelege că securitatea României cuprinde mai cu seamă etajul viitorului minții,cultura. Cultura înseamnă mai mult decât presa. Cultura este stocul de atitudini creat pentru viitor prin educație și controlul asupra simbolurilor esențiale din societate. Fără cultură și educație, orice demers de siguranță națională este lipsit de palierul strategic, oricât de pompos ar suna hârtiile vehiculate de guverne. Fără acoperirea din partea culturii și educației, ”acțiunile” sunt, în cel mai bun caz, ca șarja de la Prunaru, de întârziere a înfrângerilor. Iar înfrângerile repetate devin, firesc, dezastru. Dezastrul unui popor.

Realitatea, 13 iunie 2013, ”UDMR, mulțumită de modificările aduse Constituție pe tema minorităților”, http://www.realitatea.net/udmr-multumita-de-modificarile-aduse-constitutiei-pe-tema-minoritatilor_1203664.html

Mediafax, 15 iunie 2013, ”Ministerul Educației despre diplomele bilingve: Așa-numitele diplome de liceu din Mureș sunt hârtii simbolice, de agățat în cui, acasă.”
Jurnalul, 17 iunie 2013, ”20 de congressmani americani cer presiuni ale SUA asupra justiției din România”, http://jurnalul.ro/stiri/externe/20-de-congressmani-americani-cer-presiuni-ale-sua-asupra-justitiei-din-romania-645759.html#fb_comments 
Mediafax, 20 iunie 2013, ”Antal Arpad: secuii sunt o națiune de soldați care vor lupta în continuare pentru drepturile lor”, http://www.mediafax.ro/politic/antal-arpad-secuii-sunt-o-natiune-de-soldati-care-vor-lupta-in-continuare-pentru-drepturile-lor-10991522

Jurnalul, 22 iunie 2013, ”Incidente interetnice între părinți la un gimnaziu din Târgu Mureș”, http://jurnalul.ro/stiri/observator/incidente-interetnice-intre-parinti-la-un-gimnaziu-din-targu-mures-646171.html#fb_comments

Mediafax, 23 iunie 2013, ”CNS cere Guvernului ”să nu forțeze secuimea într-o spirală confruntativă”, http://www.mediafax.ro/politic/cns-cere-guvernului-sa-nu-forteze-secuimea-intr-o-spirala-confruntativa-11004103

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button