Cultura

Dezamăgirea

My.Roxa

 

Se spune că dezamăgirile apar din cauza aşteptărilor neîndeplinite. Şi nu numai atât, poate că aşteptările sunt nerealiste şi atunci ..

Este de preferat să nu ajungi la dezamăgire. Dar se întâmplă. Dintr-un motiv sau altul, la un moment dat, te dezamăgeşte ceva sau cineva.

Unele persoane tind să învinovăţească pe alţii pentru eşecul lor. Alţii nu învinovăţesc, însă se închid în carapacea lor şi mai ies Dumnezeu ştie când.

În fond, nu există dezamăgiri mai mari sau mai mici. O dezamăgire rămâne dezamăgire, indiferent care a fost obiectul ei. Ele sunt împărţite în mai mari sau mai mici- nu după intensitatea lor, ci după timpul necesar pentru recuperare. Îţi revii mai repede sau mai puţin repede – iată sensul pentru „mai mare” sau „mai mică” în cazul dezamăgirilor. Şi atunci trebuie să-ţi cântăreşti din nou aşteptările.

Importante sunt şi constructivismul şi eliminarea negativismului.

Eric Hoffer spunea că dezamăgirea este un fel de faliment. Falimentul sufletului.

Omul de rând stă şi se întreabă de unde apar dezamăgirile şi unde mai exact greşeşte. Unii îşi ridică un fel de zid astfel încât aproape nimic să nu mai ajungă la ei. Dar e bine aşa? Pentru că făcând asta riscăm să nu mai trăim. Riscăm să ne închidem în acel bol de sticlă ca într-o carantină aşa.

Dezamăgirea vine, de cele mai multe ori, din temeri. Ar fi total aiuristic să spun că nu trebuie să ne temem de nimic. Este în firea noastră să avem frici pentru că până la urmă ce suntem?

Şi normal că dezamăgirea se poate răsfrânge pe mai multe sectoare ca orice altceva: dezamăgire din dragoste, dezamăgire la locul de muncă, dezamăgirea de către un prieten sau o persoană dragă sau sau sau.. dezamăgire faţă de propria-ţi persoană.

Unele frustrări îşi au rădăcina chiar în copilărie. Vă mai aduceţi aminte că atunci când ne supăram părinţii, aceştia nu o dată spuneau:” Suntem dezamăgiţi de tine!”? Şi uite aşa motoraşul nostru numit creier înregistrează tot şi cauzează apoi.

Dezamăgirea se traduce şi prin nemulţumire atunci când aşteptările noastre sunt mai mari decât realitatea. De multe ori ramâne întrebarea:” Dacă am fi procedat altfel s-ar fi ajuns tot aici?”

 

Dezamăgirea

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button