FeaturedIstorie

Deci epoca fanariotă nu a existat?!? Ba da, a existat, ne-o spun contemporanii

Moise Guran îi apostrofează pe rumânii care nu donează pentru șmecheria lui Cioloș, campania ”nu sunteți români dacă nu dați bani pentru Cumințenia Pământului”, baladă de Brâncuși.

Articolul lui Moise Guran de aici este plin de bălării, ar trebui să scriu un eseu ca să le plivesc pe toate. Pe scurt, ne spune că românii nu sunt o națiune, dar nu asta e problema, nu e Moise Guran primul care spune asta. Să ne oprim la una din bălăriile bine crescute:

Formarea ”Națiunii Române” este și azi un proces destul de dezbatut nefiind foarte clar cum au încetat moldovenii să se mai considere moldoveni, muntenii munteni sau ardelenii ardeleni, devenind brusc cu toții români. Într-una din cărțile sale, de exemplu Lucian Boia arată că epoca fanariotă nu a existat ca atare în istoria noastră, venirea unor alți domni decât cei pământeni este o invenție târzie, de secol XIX, pentru a delimita perioada glorioasă a voievozilor români, de cea întunecată (a fanarioților) și de renașterea națională (luminoasă) de după aceea.

Prima frază dovedește o incultură istorică majoră, oricine poate merge la bibliotecă să citească ”Romanitatea românilor. Istoria unei idei” de Adolf Armbruster.

Fraza a doua dovedește cât de toxic poate fi Lucian Boia. În primul rând, cartea amintită de Moise Guran (”De ce este România altfel?”) este o tâmpenie sinistră și poate una dintre cele mai rasiste cărți scrise despre români. Dar să trecem și peste asta.

M-a amuzat ideea că ”epoca fanariotă” ar fi o invenție în cadrul mitului național român. Eu am citit Franz Josef Sulzer (Geschichte des transalpinischen Daciens, das ist der Walachey, Moldau und Bessarabiens, 1782) și Johann Christian Engel (Geschichte des ungarischen Reiches und seiner Nebenländer , 1797-1804) – doi autori care pot fi bănuiți de orice, mai puțin de naționalism românesc și simpatie față de români. Băieți serioși, de școală germană, cei doi autori cunoșteau ”inexistenta” epocă fanariotă prin contact direct și aveau exact aceeași părere despre fanarioți precum pașoptiștii de mai încolo ori istoricii din vremea lui Ceaușescu (sau vițăvercea).

Mai pe scurt – copii, nu-i credeți pe Moise Guran și Lucian Boia, epoca fanariotă a existat și a fost nașpa.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button