FeaturedIstorie

Ambasadorul rus la București, un miștocar de talie internațională

Românii se mândresc că sunt miștocari, așa că Putin le-a făcut un cadou pe măsură: probabil cel mai miștocar ambasador care există pe planetă. Vi-l prezint pe Valerii I. Kuzmin, un băiat cu umor fin.

Deci. Kuzmin a dat un mesaj către români, unde altundeva decât pe russiatoday.ro? Și zice așa:

În același an (2018), în București și Moscova se vor sărbători 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Rusia și România.

V-ați prins? Kuzmin ne zice că România există doar din anul 1878. Și cunosc destui idioți care vor sări în sus: păi da, România ca stat există din 1878, de când i-a fost recunoscută independența, ce te iei de bietul om?

Și idioții ăștia ar avea dreptate, însă doar aparent. Pentru că denumirea oficială a statului cu capitala la Moscova a fost între anii 1721-1917 Imperiul Tuturor Rusiilor, iar între 1547-1721 denumirea oficială a fost Țaratul Moscovei, mai înainte (1280-1547) i s-a zis Marele Ducat al Moscovei.

Deci în 2018 aniversăm 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Imperiul Tuturor Rusiilor din 1878. (Un cârcotaș ar putea întreba: dar cui i s-au adresat rușii în 1877 când au cerut sprijin pentru luptele cu turcii de la sudul Dunării?) Aaa! Idioții amintiți mai sus ar putea spune că Federația Rusă de azi este continuatoarea de drept a Imperiului Tuturor Rusiilor? Să admitem, dar în acest caz și România este continuatoarea de drept a voievodatului Moldovei, nu? (Să vă mai povestesc cum țarul Ivan cel Groaznic l-a rugat pe Alexandru Lăpușneanu să-i trimită o copie a Nomocanonului lui Vlastares, colecția completă a legislației bizantine, pentru că juriștii de la Moscova erau prea bătuți în cap ca să facă o traducere bună din greacă în slavonă?)

Nu-i așa că-i tare Valerii Kuzmin? România, 1878 – ce treabă aveți voi cu Basarabia?!? Dar cu Transilvania?!?

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button