Istorie

Criticile nu schimbă nimic…

de Constantin Gheorghe

Prieteni! Cu o presă ca asta de acum nici nu aflam că a căzut comunismul! Bun, uite despre ce e vorba: România este tot mai criticată în occident pentru sărăcie și pentru polarizarea socială, dar prea puține dintre critici ajung în presa autohtonă, care și-a făcut program din a le ignora. Criticile nu sunt o ipocrizie din partea occidentalilor. Așa a fost, dar nu mai e. Acum este frică. De ce?

Au văzut ce înseamnă valul ăla uriaș de imigranți de natură economică. Veselia cu care i-a primit madam Merkel are o explicația: a făcut analogii cu Estul Europei, după căderea comunismului. Uitând că aia era un soi de occident mai ponosit și ceva mai slab dezvoltat. Dar tot industrializat era. Cu oameni educați, cu pregătire profesională de calitate, cu valori aproape identice, cu disciplină și etică a muncii acceptabile spre bune, și tot așa. Ăștia de vin acum n-au nimic în comun cu esticii: nu știu să facă nimic, n-au pregătire profesională, valorile sunt divergente, și tot așa.

Problema-și teama-occidentului este determinată de această experiență cu imigranții din Orient. Într-un fel sau altul vor opri exodul. Dar exodul noului val de estici nu poate fi oprit. Sunt cetățeni europeni, cu drepturi și obligații egale, care se pot mișca liber. Din păcate, sărăcia, distrugerea sistemelor de educație și sănătate, dezindustrializarea, distrugerea solidarității sociale au născut în est o masă de tineri cu NIMIC diferită de emigranții care dau acum din lăbuțe prin Mediterana. Și pe ei nu-i poți opri. N-ai cum. Acum văd ce tâmpenie au făcut, distrugând Estul. E prea târziu să mai schimbe ceva. Criticile nu schimbă nimic…

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button