FeaturedLifestyle

Cel mai bine păzit secret al regelui Mihai. Documentele ascunse de Casa Regală

Din când în când mai verific ce documente intră în circuitul cercetării la Arhivele Naționale. Și așa aflu tot felul de chestii. Recent am frunzărit inventarul ”Casa Regală. Miscelanee” care m-a surprins cu un anunț de la prima pagină.

Mai pe scurt: Casa Regală a cerut Arhivelor Naționale să nu dea în cercetare mai multe documente referitoare la regele Mihai, iar Arhivele Naționale s-au conformat în baza legii, nu mai contează detaliile. Normal, ce-i interzis devine atractiv imediat! Ce vrea să ascundă Casa Regală? Care sunt documentele ce nu trebuie văzute de prostime?

Ei bine, documentele pe care Casa Regală le vrea sub cheie sunt caietele de notițe ale lui Mihai de pe vremea când era doar voievod și umbla la învățătură. Aici m-a bușit râsul: prostimea nu are voie să vadă maculatoarele regelui!

Și chestia asta generează alte întrebări: de ce nu trebuie să vedem maculatoarele regale? maiestatea sa scria oribil? desena măscări pe caiete? scria obscenități? Naiba știe, nu avem voie să vedem maculatoarele regale. Sunt sigur că există pe undeva un monarhist care deține o explicație nobilă și total neinteresantă.

Așa mi-am amintit că Argetoianu îl poreclise ”Popescu” pe regele Carol al II-lea. Suveranul își pierduse orice urmă de Hohenzollern și devenise un ”Popescu” oarecare de București. (Ziaristul Stelian Popescu era numit de Argetoianu ”Po-peștele”, o treaptă mai jos). Diagnosticul rămâne valabil: avem Casa Regală Popescu care se manifestă ca atare.

Mihai și regele Carol al II-lea

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button