FeaturedIstorie

Capitalismul are …. probleme

de prof.univ.dr. Radu Baltasiu

Şi nu doar în rândul „băieţilor deştepţi”. Chiar are. Când am dat peste ştiri de genul UBS îşi spionează clienţii, de s-a înfuriat procuratura generală a SUA, fiind obligată, în raport cu daunele produse (inclusiv evaziune fiscală), să plătească o amendă de 780 de milioane de dolari, am zis că se mai întâmplă. A scăzut nivelul de ascetism în lume. Băieţii şi fetele din Elveţia aleargă şi ei după tipe mărginite de „basic instinct” şi e inevitabil, la aşa animal, să pice şi în spionaj şi evaziune.

Dar când aflu că, de pildă, în Nevada, există câte o firmă la fiecare 6 persoane din motive de … evaziune fiscală (mai mult sau mai puţin dovedită), realizez că trebuie să-mi recalibrez idealurile. Nu, nu spre stânga, că stânga fu lămurită de Ţuţea (e anarhică, oricât de bun e insul care se declară de stânga).

Şi asta e o ştire care ne scoate dintr-o prosteală prelungită. Americanii practică furatul căciulii ca sport naţional. Între 50 şi 90% dintre firmele astfel înregistrate în Nevada practică evaziunea fiscală. Ăia, înseamnă, riscă să fie închişi cam toţi, dacă nu ca atare, atunci măcar să intre sub supravegherea fiscului şi a altor „organe” – şi uite aşa America devine „natural”, la „cererea clienţilor”, stat poliţienesc, nu sub pretextul oficial al lui Bush că-l urmăreşte pe Obama prin America.

Dar povestea nu s-a terminat. Nu, nu doar americanii sunt aşa. Ne-ar fi plăcut nu? De când aşteaptă unii dintre noi „dovezi” că lumea e cu susu-n-jos din cauza lor. Dar legislaţia care facilitează evaziunea fiscală e mai bine „pusă la punct” în statele dezvoltate, aflate sub umbrela OCDE decât în restul lumii (13 ţări investigate din 17).

Nu m-am lăsat niciodată păcălit de paramitologia „integrării”, însă am crezut că oamenii de acolo sunt mai liberi decât noi, măcar că ei pot construi lucruri cu care ajung pe Lună. Dar se pare că nevoia de libertate se termină odată. Iar mersul pe Lună devine … un business, o gheşeft.

http://radubaltasiu.blogspot.ro/

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button