FeaturedIstorie

Când balerinele își ridică fustele, apar legionarii

Nu poți să nu te îngrijorezi când auzi că balerinele din București strigă ”Afară cu străinii din țară!” Este grav dacă ies balerinele la lupta națională și dau tutu-ul pe cămașa morții. Așa că m-am apucat să cercetez mai bine cazul, ajuns deja în presa internațională. Să vă zic ce am aflat.

Deci șeful balerinilor de la Opera Națională din București este Johann Kobborg, un danez despre care lumea spune că a făcut minuni. Dar de fapt omul ăsta danez nu avea contract de șef, doar apărea pe site cu numele de șef. Și acest șef care nu este șef este căsătorit cu femeia cea mai bună balerină din București, Ana Cojocaru. Și un dirijor pe nume Tiberiu Soare a ajuns șef interimar la Operă – unde situația este încurcată cu șefia, există un scandal vechi de ani de zile, nu-l mai reluăm.

Doar că omul Tiberiu Soare are și el o nevastă femeie balerină, care este dușmanca femeii balerine Ana Cojocaru. Și omul Tiberiu Soare a șters pe internet funcția de șef de balerini care apărea în dreptul numelui omului danez Johann Kobborg. Omul danez și-a dat demisia, femeia balerină Ana Cojocaru a început să dea interviuri, ministrul culturii a pus un alt director interimar și pe omul Tiberiu Soare l-a făcut director adjunct interimar, i-a promis să-l facă pe omul danez șef de balerini cu acte-n regulă, balerinii s-au strâns să protesteze în fața Operei, iar acolo balerinii autohtoni ar fi strigat ”Afară, afară cu străinii din țară!”

Treaba este simplă din punctul meu de vedere: niște femei balerine se urăsc de moarte și îi pun pe bărbații lor să își spargă capetele reciproc. Însă în presă flutură steagul xenofobiei și al valului naționalist extremist care cuprinde România. Nimeni nu stă să se uite la detaliul important: două muieri s-au încăierat în culise.

Și pe bune că nu contează. Baletul este un sport pentru elite, este o ambiție a unor băieți din București să avem și noi operă și balet, că așa e frumos într-o capitală europeană. Doar că nu avem destui oameni bogați și snobi în București care să susțină sportul ăsta scump – așa că natural se ajunge la soluția ”să plătească Guvernul pentru cultură”, adică baletul din București este întreținut artificial cu bani luați de la niște oameni pe care nu-i interesează baletul. Bani puțini, orgolii mari, avem rețeta perfectă pentru scandal cu chiloțăreală muierească.

Și știți ce rămâne? Primitivismul românesc, brutalitatea xenofobiei, naționalismul de grotă. Dar în realitate nu freacă pe nimeni grija de prostia asta, doar că este nevoie zilele astea de scandaluri naționaliste în București.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button