Editorial

INTERVIU cu Ilie Gheorghe

Care este primul lucru care îți vine în minte când te gândești la Destin Valah?

Romania si intr-un final ROMANIA .

 

Cum definiți timpul orașului?

In curs de resetare . Un ceasornic ramas putin in urma care, dupa ce va fi curatat, va deveni ceea ce trebuie sa fie: timpul oamenilor.

 

Cum percepeți dinamica arhitecturală a orașului Filiasi?

In stagnare. Trebuie reactivata finantarea acestui domeniu pentru a conserva si reabilita ce avem. Pacat ca anul trecut am pierdut pentru doar 25 de sutimi, o finantare importanta. Este vorba de finanatarea necesara reabilitarii Capelei Filisanilor, un edificiu al anului 1896. Capela finantata de Dimitrie Filişanu s-a proiectat după un model francez şi e construită de un arhitect italian, multe dintre materiale provenind din Italia. Capela este şi un monument de arhitectură unic în ţară, care trebuie îngrijit, reprezentând un obiectiv însemnat în manifestările religioase ale ritului ortodox.

 

Ce ai schimba, dacă ai putea, în domeniul în care îți desfășori activitatea?

Mentalitea colegilor prin sprijinirea si promovarea tinerilor. Ar fi un bine-facut cu dublu efect:

1. schimba mentalitatea si ritmul de lucru si …

2. ofera o perioada de adaptare si modelare a tinerilor alaturi de cei cu experienta dupa principiul: cine nu are batrani sa-si cumpere!

 

Cu ce anume poți influența viața celor din jurul tău?

Prin cresterea numarului de locuri de munca, prin finalizarea infrastructurii rutiere din care am realizat o parte, modernizarea parcurilor si reabilitarea zonei de agrement a lacurilor pentru petrecerea timpului liber. Un alt punct forte este acela de a conferi posibilitatea accesului fiecarui filisan la toata gama de utilitati publice. Nu trebuie uitate finantarile pentru panouri solare, fotovoitaice si termoizolatiile care ar ajuta la scaderea cheltuilelilor familiare.

 

Când o să renunțăm la vorbe în politică și o să trecem la fapte?

Cand politicienii vor intelege ca nu se mai pot vinde iluzii pentru voturi in campaniile electorale. Pentru asta militez – pentru proiecte.

 

De ce suntem înclinați să judecăm o persoană în funcție de grupul social din care face parte? Aveți un proiect în care doriți să eradicați inechitatea socială?

Sunt interesat de  acest domeniu, fapt pentru care am  activat intr-un ONG cu activitatea principala: EGALITATEA DE SANSE. Ca si proiect de eradicare a inechitatilor sociale ar fi sustinerea tuturor celor care vor sa infiinteze acest tip de ONG-uri si identificarea cauzelor care au dus la aparitia inechitatilor astfel incat sa tratam cauza si nu numai efectul.

 

De ce s-a împământit ideea că anumite grupuri etnice nu pot fi integrate în societatea dominantă din care fac parte?

Acest lucru nu prea este valabil in Filiasi. Avem doua cartiere cu grupuri etnice si putem afirma ca sunt foarte bine integrate .

 

Dictatura autorului sau dictatura publicului?

Si dictatura autorului si dictatura publicului. Nu poate exista una fara alta..

 

Care sunt proiectele cele mai importante pentru Filiasi pe care le veți susține sau le veți propune?

Cel mai important proiect pentru care ma voi lupta  este  cresterea  numarului  de locuri de munca. Aici pot spune ca suntem in discutii avansate atat cu un producator de piese si componente auto cat si cu un investitor care doreste sa fie sprijinit de adnistratia orasului pentru deschiderea unui parc industrial. Nu trebuie sa uitam de activitatea principala care a conturat acest oras: COMERTUL. Un alt obiectiv pe care mi-am propus pentru finalizare este acela de a asfalta toate  strazile orasului. Un alt proiect important este acela de a asigura utilitati comunitatilor apartinatoare orasului. Aici trebuie mentionat ca in satul Racarii de Sus s-a reusit finalizarea alimentarii cu apa de Izvarna si s-a semnat contractul cu castigatorul licitatiei pentru lucrarea de canalizare si statie de epurare. Parcurile si zonele de agrement sunt lucruri pe care le vreau sa le rezolv pentru ca noi beneficiem de o zona cu 3 lacuri in cascada care pot fi reamenajate si date utizarii pentru petrecerea timpului liber. Nu trebuie uitat de reabilitatrea instalatiilor de alimentare cu apa a blocurilor si odata cu aceasta reabilitare si individualizarea consumatorilor astfel incat sa se poata lua masuri doar cu rai-platnicii. AMBULATORIUL si Helioport in curtea Spitalului Filisanilor pentru a evita pierderile de timp in cazurille de ugenta maxima. Infintarea unei societati de Servicii Publice in subordinea Consiliului Local pentru a creste nr locurilor de munca si imbunatatirea serviciilor de salubritate.

Stadionul Orasenesc este un alt proiect important.

 

În ce măsură aveți în vedere implicare societății civile în următoarele proiecte pentru Filiasi?

Infintarea de Grupuri de Actiune Zonala pe fiecare din cele 11 zone ale localitatii noastre. Prin aceste 11 grupuri zonale se pot organiza intalniri regulate cu locuitorii zonelor respective.

 

Ce anume considerați că reprezintă o punte de legătură într-o societate atât de diversificată și complexă?

Dorinta de mai bine si de evolutie din interiorul fiecaruia dintre noi,comunicarea si modul construciv de a aborda fiecare implicare in viata comunitatii.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button