FeaturedIstorie

Aia cu ”Deșteaptă-te, române!” e valabilă și pentru secui!

de Constantin Gheorghe

Prieteni! Era logic să avem, mai devreme sau mai târziu, ceva tămbălău în Secuime. Motivul este simplu: există un mare potențial de violență socială. Pe care fiecare îl descarcă așa cum îl taie mintea. Sigur că idioții ăia din Secuime nu-și pun întrebarea ”de unde ni se trage sărăcia?” Lor li se sune că, dacă ar fi ”autonomi”(apropo: ne-a spus până acum vreo drăguță mioară de sex maghiar ce mama dracului vor ei când cer autonomie?), ar curge laptele și mierea pe la Sfântu-Gheorghe, iar Miercurea Ciuc va fi noul Singapore. Sunt la fel de idioți ca și românii care cred că dacă îi belim pe corupți(corupția ucide, nu?), o să trăim ca în sânul lui Aavram.

Nu, nu se va întâmpla nimic, nici dacă Ținutul Secuiesc își obține independența și-și introduce propria monedă. Ei nu sunt acum capabili să trăiască din ce produc, și au nevoie de transferuri de la Bugetul de Stat, ăla, așa costeliv, cum e el, al ”ocupantului” român. Cine le mai face transferuri? Budapesta? Cât din investițiile străine din Secuime reprezintă bani ungurești? Cam o laie-bucălaie!

Câte Catalunii sunt prin Europa? Un singură! Și o duce relativ mai bine decât alte regiuni spaniole din multe motive. Niciunul întâlnit în Secuime. Dar cui să spui asta? Și cine să le-o spună secuilor? Ăia care profită de neștiința lor, și-i amăgesc cu tot felul de lozinci? Bă, tâmpiților! Popa Tokes trăiește bine, bă! Dar nu din ce produce el în Secuime! Trăiește bine din ce-i dau ăia la Parlamentul European!

E cazul să ne trezim! Aia cu ”Deșteaptă-te, române!” e valabilă și pentru secui! Dușmanul nu e românul. Români, maghiari, și alții, de pe aici, și din lumea asta mare, avem un mare și unic dușman: capitalismul prădător! De aia suntem săraci, bă! Nu pentru că unii suntem români, și ăilalți maghiari, că unii avem drapelul roșu, galben și albastru, și ăilalți roșu, alb și verde.

Ar fi cazul să nu supralicităm astfel de evenimente. Nu rezolvăm nimic. Marea noastră greșeală a fost că am permis ca UDMR să monopolizeze reprezentarea maghiarilor din România, și să se interpună în dialogul românilor cu maghiarii. Frica și manifestările extremiste vin din necunoașterea reciprocă. Înainte de a ne arunca unii altora în cap cu bombe, poate stăm puțin de vorbă. Nu doare…

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button