FeaturedLifestyle

6 din 10 restaurante, baruri și cafenele din România intră în faliment în primele 9 luni de la deschidere

Șase din zece restaurante, baruri și cafenele din România intră în faliment în primele 9 luni de la deschidere, iar opt din zece în primii cinci ani de funcționare, atrage atenția Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), pe baza unor studii realizate de-a lungul timpului pe acest segment de piață.

Potrivit unui comunicat de presă al organizației, transmis marți AGERPRES, situația de fapt este cu atât mai îngrijorătoare cu cât românii sunt pe ultimul loc în clasamentul european al cheltuielilor la restaurante sau cafenele, ca procentaj din veniturile unei gospodării. Astfel, conform Eurostat, românii cheltuie doar 1,1% din venituri la restaurante sau cafenele, în timp ce spaniolii alocă 14,6%, iar media în Uniunea Europeană (UE) este de 6,8%.

La nivel general al sectorului, 60% dintre restaurantele, barurile și cafenelele din România dau faliment în primele nouă luni de la deschidere, iar 80% în primii 5 ani de funcționare.

”Să înțelegem, o dată pentru totdeauna, că nu mai putem face lucrurile după ureche! Educația și formarea continuă reprezintă singura soluție sustenabilă de a rezolva problema lipsei de personal calificat din industrie și a combate managementul defectuos. Resursa umană este singura care poate, într-adevăr, să producă resurse noi. Un plan de business adaptat la realitatea economică românească este singurul care îți poate oferi un viitor predictibil într-o piață mereu schimbătoare. De aceea, antreprenorii din HORECA trebuie să investească mai mult în obținerea de know-how. Dacă vrei să fii mereu cu un pas în fața celorlalți, trebuie să participi constant la workshop-uri sau la cursuri de perfecționare. Așa că, înainte să dăm vina pe cauzele externe, să ne întrebăm dacă am făcut tot ce ține de noi să ne asigurăm succesul”, a declarat președintele HORA, Dragoș Petrescu.

Conform organizației patronale, „economia românească se îndreaptă către o criză acută de personal calificat, în condițiile în care datele statistice arată că numărul locurilor de muncă vacante aproape s-a dublat, de la 38.625, în 2009, la 59.753, în 2016, potrivit unui studiu KeysFin”, iar „industria HORECA este printre cele mai afectate sectoare”.

În viziunea HORA, principala cauză pentru această întreagă situație o reprezintă lipsa educației și profesionalizării din industrie, care influențează în mod direct politicile de personal și managementul business-urilor.

AGERPRES/(

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button