FeaturedIstorieUncategorized

Intotdeauna e mai bine sa dam vina pe altii!

de Tudor Dumitrascu

 

O gramada de filme americane din anii 80-90 se petreceau prin mall-uri. Moaaama, ce misto si shinny era pentru amaratii de noi… Orice cacat de orasel avea unul, cam ca magazinu’ mixt de il stiam noi, dar mai mare… mult mai mare! Una dintre temele preferate din filmele astea era cum micul store din oras era inghitit de mall si cum imaginea idilica a intreprinzatorului din tata in fiu se ducea dracului. In anii 80, tema asta i-a preocupat destul de mult, apoi s-au obisnuit. Un soc asemanator a fost invazia masinilor japoneze, ieftine, fiabile, low consume. S-au obisnuit si cu asta. Asa s-a dus dracu si industria auto.. ce rusine mai mare decat sa ajunga Fiat sa cumpere Dodge Chrysler Jeep!!! Simbolurile libertatii si fortei anericane…! S-a rasucit in groapa tata Ford dar, na… asta e, ghinion! Si totusi no problem.. a aparut Microsoft, Google, Apple, Lehman Brothers – ma rog, astia au declansat o criza mondiala dar altceva vreau sa spun – au aparut serviciile! Au existat dintotdeauna dar America a rupt-o masiv in felul asta cu traditia industriala. Micul orasean angajat la mall, marele orasean la google sau la banca, tinerii la MacDonalds sau la surf. Saracu JR Ewing ce se mai straduia, l-au impuscat si p-asta in sezonu’ 4. Era un industrias veros, trebuia sa moara. Cine si-ar mai fi dorit sa munceasca la sondele lui jegoase? Cand City ul de pe ambele coaste promitea joburi curate si grase in IT, banking, asigurari, Hollywood, etc. Cam ca la noi acum, cine naiba mai sta prin Mizil si Faurei cand exista Spiru Haret? Aproape nimeni. Industria grea oricum s-a carat in India si China, cu de 10 ori salarii mai mici decat in state, pana si noile industrii generate de sectorul iT s -au dus tot acolo. Poluarea industriala si lipsa fortei de munca plecata pe Sunset Boulevard sa dea lovitura au contribuit din plin. Decizia a apartinut capitalului american, bineinteles, nu le au luat saracii aia de pakistanezi cu forta. Dar na… piata libera. Au ramas serviciile. Si apoi bula imobiliara…

Si uite asa s-a dus dracu si bankingul si imobiliarele care traiau din creditele de consum ale bastinasilor cu maini devenite extrem de fine dupa ce nu mai atinsesera un ciocan de multa vreme. Totul s a mutat pe online, cu un singur angajat ai acum un mall intreg pe display. Deci s-au dus dracu si mall-urile. Alea care angajasera tot excedentul de forta de munca ramas pe drumuri dupa ce fabricile se mutasera in India.

Iar azi Donald ne explica cum de fapt acordul de la Paris este de vina pentru somaj. Cum ca de ce china si India au industrie grea, ca de ce minele de carbuni se inchid in state! Pentru ca cercul s a inchis, de aia. Pentru ca industria a plecat trimisa de ei, pt ca jobul de birou a fost fata morgana economiei americane, pentru ca acum au ajuns sa-si doreasca sa se intoarca otelaria, sonda, mina de carbuni, fabrica de iphoane… Dar mai ales pentru ca intotdeauna e mai bine sa dam vina pe altii!

Soros?

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button