Istorie

”globalizarea” neo-liberală și-a atins limitele

de Constantin Gheorghe

TTIP era o formă de a ocoli OMC-runda de negocieri Doha nu s-a încheiat nici acum-și de a duce ”globalizarea la un nou nivel. Doar că porcismul american a mers prea departe, așa că li se spune pa! și pe flancul atlantic, și pe cel pacific. Acum nu rămâne decât să se încerce deblocarea negocierilor Doha. Doar că și alea sunt în pioneze din fix aceleași motive pentru care repausează întru Domnul TTIP ul.

Din punctul meu de vedere ”globalizarea” neo-liberală și-a atins limitele, și urmează refluxul. Principalul motiv al eșecului ei îl reprezintă faptul că a fost o uriașă mașină de produs inechități și polarizare economică și socială. Așa-zisa ”dezvoltare” a națiunilor sărace se dovedește deja iluzorie. Economii întregi au fost distruse de tăvălugul globalizării, resurse neregenerabile risipite, natura distrusă, iar sărăcia, în loc să scadă, a crescut. Degeaba ne amăgim: globalizarea n-a generat o clasă de mijloc ”globală”, ci doar o mână de superbogați, și foarte mulți săraci. Faptul că sunt unii care au acces la o mașină sau un telefon mobil nu înseamnă că sunt bogați, câtă vreme orice eveniment perturbator, oricât de nesemnificativ, la scară globală, poate băga la loc în sărăcie sute de milioane de oameni.

”De-globalizarea” va fi la fel de dureroasă, și de costisitoare-ca și globalizarea. E greu de găsit un just echilibru între libertatea comerțului și protejarea piețelor interne. Dar tentația protecționistă este tot mai puternică. Statele sunt presate de cetățeni să-și ia în serios atribuțiile și să le ofere soluții la problemele lor, nu la problemele profitorilor globalizării. Urmează vremuri tulburi.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button