”globalizarea” neo-liberală și-a atins limitele

30 august 2016 destin valah Istorie
de Constantin Gheorghe

TTIP era o formă de a ocoli OMC-runda de negocieri Doha nu s-a încheiat nici acum-și de a duce ”globalizarea la un nou nivel. Doar că porcismul american a mers prea departe, așa că li se spune pa! și pe flancul atlantic, și pe cel pacific. Acum nu rămâne decât să se încerce deblocarea negocierilor Doha. Doar că și alea sunt în pioneze din fix aceleași motive pentru care repausează întru Domnul TTIP ul.

Din punctul meu de vedere ”globalizarea” neo-liberală și-a atins limitele, și urmează refluxul. Principalul motiv al eșecului ei îl reprezintă faptul că a fost o uriașă mașină de produs inechități și polarizare economică și socială. Așa-zisa ”dezvoltare” a națiunilor sărace se dovedește deja iluzorie. Economii întregi au fost distruse de tăvălugul globalizării, resurse neregenerabile risipite, natura distrusă, iar sărăcia, în loc să scadă, a crescut. Degeaba ne amăgim: globalizarea n-a generat o clasă de mijloc ”globală”, ci doar o mână de superbogați, și foarte mulți săraci. Faptul că sunt unii care au acces la o mașină sau un telefon mobil nu înseamnă că sunt bogați, câtă vreme orice eveniment perturbator, oricât de nesemnificativ, la scară globală, poate băga la loc în sărăcie sute de milioane de oameni.

”De-globalizarea” va fi la fel de dureroasă, și de costisitoare-ca și globalizarea. E greu de găsit un just echilibru între libertatea comerțului și protejarea piețelor interne. Dar tentația protecționistă este tot mai puternică. Statele sunt presate de cetățeni să-și ia în serios atribuțiile și să le ofere soluții la problemele lor, nu la problemele profitorilor globalizării. Urmează vremuri tulburi.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign