Vremea metaforei a trecut

02 martie 2016 destin valah Stiri

de Prof. univ. dr. Radu Baltasiu

Vrem solutii. Masurabile.
Ma uitam pe Schiller zilele trecute. Desigur, un romantic.

Dar pare sa ne arate ca mai nimic din omenesc nu e masurabil. Insul e impredictibil. Sunt doua exceptii: aspiratia si insul fara mama si fara tata. Paradoxalul acesta este, deci, insotitor al dorintei noastre de control.  Singurele certitudini, lucruri descriptibile si de masurat prin cuvinte sunt, fie de (ne)atins, fie josnice. Desfasurarea firii intre aceste poluri e locul pe care doar arta l-ar putea cuprinde. Metafora, ritul, sunt singurele cadre prin care avem acces la propriile necunoscute. Si cum nu pot ajunge la mine decat prin altul, e de la sine inteles ca viata, pentru a putea fi traita, are nevoie de „podete de flori”*, prin care ne trecem fiinta prin timp**. Deci, de metafore-in-fapt.

Deci, ce masuram noi? (Cand vorbim de succes, scopuri, atitudini, comportament etc.)

*
In sociologie, Putnam ii zice „bridging”.
In filosofie, Heidegger ii zice grija.

**
Timpurile care pot fi trecute prin grija, nu prin procedee complexe de fizica, e una dintre implicatiile cu potential revolutionar a filosofiei heideggeriene, insuficient studiata.

Tag-uri: , ,
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign