FeaturedIstorie

Văicăreala nu rezolvă nimic.

Să vă explic ceva despre jalea ce cuprinse tagma bugetarilor. A bugetarilor de lux, de fapt, a feudalilor, care stăpânesc toate instituțiile statului român. Este vorba nu despre actuala Lege a salarizării, care mai pune ceva ordine în haosul salarizării. Este vorba despre anterioara lege a salarizării, aia a lui Boc, care mie mi-a ras, suplimentar de cele 25% din salariu, încă vreo câteva sute, și nu din schimbarea încadrării în grilă. Că, ce să vezi, am urcat în grilă! Ponta a ”uitat” de măgăriile lui Boc, când a restabilit salariile.

Pentru mine n-a avut cine ”lupta”. N-am primit, în toți acești ani, nici cinci bani în plus, prime, sporuri, tichete de masă sau de vacanță. Nimic! Tot ce am nevoie, pentru slujbă, îmi cumpăr singur! Trecem. Prin toate instituțiile bugetare feudalii, de stânga și de dreapta, au reușit să-și construiască armatele de supuși prin intermediul primelor și sporurilor. Și, conform principiului ”Cine împarte, parte-și face!” și-au dat din gros și lor, și protejaților.

Acum s-a pus un prag la asta: toate sporurile, primele, compensațiile, cum vreți să le ziceți, nu pot depăși 30% din salariul de bază. De unde jalea! Pentru că unii, care urlă acum, aveau salarii mici, dar venituri amețitoare, care veneau din prosteli de genul ”spor de antenă” sau de ”muncă penibilă”, de ”stres” sau prosteală. De fapt, creșterea salariilor de-abia de acum poate să înceapă, cu limitarea drastică a mizeriilor ăstora, care fac, cum am spus, feude din instituțiile bugetare.

Multe dintre ”greșelile” reclamate acum sunt intenționate, aparțin șobolanilor din subsolurile ministerelor, care se răzbună pentru că li s-a redus cașcavalul. Nu știți ce jale este este în sectorul administrației de stat: deprofesionalizare, nepotisme, o imensă durere în cur, grosolănie, bun-plac al șefilor, politizare până la Dumnezeu. Haos!

Cât despre sistemul privat, cu rare excepții, mai mult prin unele multinaționale, care nu s-au contaminat de ”spiritul național”, situația este asemănătoare cu cea din sistemul public, dacă nu și mai rea, că e ”afacerea mea, fac ce vreau cu ea!”.

Văicăreala nu rezolvă nimic. Doar schimbarea modului în care ne raportăm noi la realitate poate să rezolve problemele. Câtă vreme feudalismul instituțional va fi modelul de organizare a sistemului public, și al unei mari părți a celui privat, lucrurile vor merge din prost în mai prost. Deocamdată nu văd ce ar putea scoate administrația din feudalism, câtă vreme toată clasa politică profită de pe urma acestei stări de fapt. Să nu-mi veniți cu ”revoluția digitală”, că nu-mi ajung degete de la mâini să vă șterg din listă!

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button