Istorie

Strategie care prinde

de Constantin Gheorghe
Obama a trimis trupe din forțele speciale în Siria. Soldații americani sunt, practic, auto-ostateci ai ”teroriștilor moderați”, scut uman pentru ei, polița de asigurare împotriva atacurilor aeriene rusești. Ceea ce face Washingtonul este demență în stare pură. Un gest care dovedește că au dreptate cei care, ca și mine, cred că obiectivul SUA este acela de a scoate Rusia din Mediterana. Cu orice preț. Și prețul este deja uriaș: sute de mii de sirieni morți, peste 5 milioane de refugiați, împinși de aceeași americani, cu mâna turcilor, către Europa, pentru a o destabiliza, și a o ține ocupată cu gestionarea crizelor interne, generate de valul de refugiați.
Strategie care prinde. Au reușit s-o destabilizeze pe Angela Merkel. Hollande este deja pudelul lor. Cameron se uită în altă parte, fluierând a pagubă, iar restul nu mai contează.
Suntem mai aproape de un război ca niciodată după 1945. SUA nu mai pot controla lumea, dar nu pot accepta asta. Și nu găsesc altceva mai inteligent decât să joace rolul pompierului piroman.
Nici nu ne putem închipui ce ar însemna ca niște soldați americani să fie uciși în Siria de un bombardament rusesc. Unde sunt prezenți în deplină ilegalitate. Nu i-a chemat guvernul legitim al țării, ”rebelii” nu înseamnă nimic în ochii legislației internaționale, nu au nicio legitimitate, și nici ONU nu a aprobat o intervenție a SUA în Siria, așa cum a făcut pentru Irak și Afganistan.
Acum, trebuia să se întâmple și asta: un război mondial declanșat de un laureat al premiului Nobel pentru Pace. Ziceți și voi: ce poate fi mai minunat?

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button