Societatea informaţională

09 februarie 2016 destin valah Istorie

de prof.univ.dr. Radu Baltasiu

A fost o vreme (încă nu a trecut, dar nu mai e chiar tinerică) când unul din submiturile mitului integrării europene se numea societatea informaţională, sau societatea întemeiată pe cunoaştere. Lăsând la o parte avertismentele înţelepţilor chinezi cu privire la faptul că insul mediocru care are pe mână cunoaşterea devine pericol pentru el şi pentru ceilalţi (e mediocru din punct de vedere moral, unde cunoaşterea nu ajută), tot aveam o problemă (chinezii ăia erau „vechi”, şi, foarte probabil, „depăşiţi”). Însă dl. profesor Romulus Dabu de la Universitatea din Timişoara (Sociologie) m-a lămurit (eh! un profesor bun te lămureşte din câteva cuvinte … şi mereu îţi lasă impresia că mai ai multe de învăţat şi, în plus, că pentru a pricepe un lucru mai întâi trebuie să-i dibuieşti contextul). „Domnule, zicea dânsul, ca să ai societate întemeiată pe informaţie trebuie să te ocupi cu asta, la scara întregii societăţi!” „Trebuie să produci informaţie”. Ori, în stadiul acesta nu e nici UE-ul – garda veche, darămite noi. Şi aşa ne putem lăuda cu o nouă formă fără fond – noroc că nesistematici cum suntem, nici nu prea ne ocupăm de chestiune, deşi cam aruncăm cu laptopuri şi pc-uri în şcoli, ca şi cum un kil de siliciu pe cap de şcolar fericit ar produce de la sine cunoaştere şi atitudinea potrivită pentru aceasta. Doar americanii, zicea dânsul, au o societate întemeiată pe informaţie (care încă nu e cunoaştere, că ei nu ştiu decât „ce au nevoie” – aş zice eu, de unde confuziile lor haioase, atunci când nu au efecte tragice în lume).

Avem atâtea priorităţi, atâtea rispiri, atâtea divergenţe, atâtea digresiuni … încât nu prea avem şansa să ajungem la economia întemeiată pe informaţie, darămite la societatea întemeiată pe cunoaştere. Suntem adepţii banului prin „descurcare” şi ai notei 5 („descurcare” şi asta). Chiar dacă „printre” avem copii şi profesori geniali. Ei nu se văd şi nu trag societatea după ei. Doar scrijelesc în istorie ca pe un zid pe care nu-l vede nimeni.

http://radubaltasiu.blogspot.ro/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign