Lifestyle

România a intrat în grupul țărilor cu dezvoltare umană foarte mare

România se situează pe locul 50 din 188 de țări incluse în Indexul Dezvoltării Umane, în urcare cu o poziție față de precedenta ediție, conform unui raport publicat marți de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP).

În cazul României, Indicele Dezvoltării Umane (HDI) este de 0,802, ceea ce îi permite țării să fie inclusă în grupul statelor cu „dezvoltare umană foarte mare”, alături de alte țări din regiune precum Letonia (locul 44), Ungaria (43), Slovacia (40), Polonia (36), Grecia (29) și Cehia (28).

Primele poziții în aceste clasament sunt ocupate în ordine de Norvegia, cu un scor de 0,949, Australia, Elveția, Germania, Danemarca, Singapore, Olanda, Irlanda, Islanda și Canada. La coada clasamentului sunt Republica Central Africană, Nigeria, Ciad, Burkina Faso și Burundi.

UNDP a măsurat națiunile pe baza unor indicatori precum speranța de viață, nivelul educației și standardul vieții, utilizând un așa numit Index al Dezvoltării Umane (HDI) și a comparat rezultatele din 2015 cu cele colectate în primul raport din 1990. UNDP a precizat că fiecare țară în curs de dezvoltare și-a îmbunătățit scorul în ultimii 25 de ani. De asemenea, numărul țărilor incluse în grupul cu dezvoltare umană foarte mare a crescut la 51 de la 11 țări, în timp ce numărul țărilor în grupul cu dezvoltare umană scăzută a scăzut până la 41 de la 62 de țări.

AGERPRES

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button