Presa acum 100 de ani: guvernarea de șobolani în Adevărul din 23 octombrie 1915

16 martie 2016 destin valah Lifestyle

Războiul bântuia Europa de mai bine de un an, România era neutră și ziarul Adevărul făcea reclamă la patefoane franceze printre articolele în care îl înjura pe premierul Ionel Brătianu. Prima pagină a ziarului este plină cu articole anti-guvernamentale în care miniștrii erau tratați de șobolani.

”Acțiunea națională” era denumirea dată manifestațiilor de stradă care presau guvernul să intre în război împotriva Germaniei și Austro-Ungariei pentru recuperarea Transilvaniei, iar negocierile prelungite ale lui Brătianu scoteau din sărite pe toată lumea.

La Constanța tocmai ce se deschisese ”Grand Hotel” cu electricitate și apă caldă plus berărie cu orchestră – 4 lei pe noapte. Joncțiunea germano-austro-bulgaro-turcă înconjurase România și îi scădea șansele de a intra în Război: sârbii fuseseră alungați de pe malul Dunării și vasele ruse au trebuit să se retragă în porturile românești unde au fost dezarmate și vândute României.

La Buzău s-a încheiat ancheta asupra unei deraieri de tren de marfă: acarul a fost de vină, ca de obicei.

”Crima depe Valea Jiului – NOUI AMĂNUNTE” – s-a încheiat autopsia locuitoarei Sanda Roman din Bumbești, ucisă pe 21 octombrie: a murit pentru că cineva i-a tăiat gâtul. Înainte de asta a fost violată.

Reclamă pe ultima pagină: pathefonul reflex Joffre, ultima perfecțiune franceză, un patefon cu 24 de cântece, doar 300 de lei, credit fără buletin și fără avans, 20 de rate lunare. Să încercăm o echivalare: dacă o noapte la un hotel cu electricitate în Constanța în 1915 costa 4 lei, un patefon echivala cu 75 de nopți. La prețurile de azi (să zicem 200 de lei pe noapte la un hotel cu electricitate) patefonul ar veni cam 15.000 de lei. Puțin mai scump decât un iPhone.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign