FeaturedIstorie

Nu costă cine știe ce.

de Constantin Gheorghe

Să fii cinstit, într-o țară precum România, înseamnă să fii tâmpit! Mori de foame, în batjocora generală: ”Uite la boul ăsta! Are de unde, și nu fură!”

Când toate sunt cu curul în sus, și oamenii duși la limită, când e vorba despre existența lor, să le faci morală și să le ceri onestitate, ca după aia să-i pupi mumos pe frunte pe ăia de fură, și să îi recompensezi cu produsul ”muncii” lor, eventual să le înfigi și-o ”Steaua României” în pieptul de aramă, e bătaie de joc și o dovadă insuportabilă de cinism.

România este un stat eșuat. O tot spun, și realitatea îmi tot dă dreptate. Oricum ne facem iluzii că se poate schimba ceva. Nu se poate. Dacă unii dintre hoți ajung la mititica nu înseamnă decât fie c-au uitat tabla împărțirii, fie n-au sărit la timp în barca puternicilor zilei. În niciun caz nu înseamnă că se curăță societatea. Nu, e concurență neloială între hoți. Unii dintre ei folosesc statul-SRI, DNA, Justiție-pentru a-și îndepărta concurența. Asta până când apar alți șmecheri, care, folosind exact aceleași mijloace și instituții, îi lichidează fără scrupule, pentru a le lua locul.

Măcelul ăsta anti-corupție, atât de mediatizat, nu rezolvă nimic. Deja efectul lui de calmant social dispare, de vreme ce ”corupții” dau lecții de morală și ne spun ce și cum cu statul de drept, iar noi și noi clienți văd aresturile țării pe dinăuntru. De ce nu le este frică indivizilor să ceară în continuare mită, și să fure din banii publici? Pentru că merită să riște. Nu au fost crescuți în ideea că, în capitalism, doar cine își asumă riscuri câștigă? Le-a infirmat cineva credința asta? Nu! Și atunci vor risca! Socoteala este simplă: rata de insucces este mică. Iar câștigul mare. Pur și simplu ”instituțiile statului” sunt saturate, sunt depășite de evenimente, și, la rândul lor, sunt corupte. Anti-corupția nu are cum fi decât selectivă. Iar imunitatea și impunitatea se pot cumpăra. Nu costă cine știe ce.

Așa că numai proștii nu fură. A nu fura nu este semn de moralitate, este semn de adâncă prostie! Și așa ceva nu poate fi iertat!

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button