FeaturedIstorie

Nu avem de ce fi optimiști.

Ford, în dificultate în Europa, vrea să renunțe la modelele din gama medie superioară, gen Ford Mondeo. Asta înseamnă să dea afară vreo 22.000 de oameni. Mai mult, vrea să reunească toate activitățile din Europa într-o singură entitate, într-un parteneriat cu un…competitor!

Ford n-a prea nimerit-o cu piața europeană. Modele prea scumpe, și extrem de scumpe servicii după vânzare. Este încă un semn de criză a industriei, în ansamblul său. O criză determinată, printre altele, de scăderea puterii de cumpărare a europenilor, de creșterea nejustificată a costurilor-ca urmare a unor abordări cel puțin tembele atât în privința echipării modelelor vândute, a normelor de mediu, a investițiilor mirobolante în automatizare și robotizare, în detrimentul operatorilor umani-dar și a creșterii concurenței Chinei, și mai nou, a Rusiei.

Piața europeană e saturată. Și alte piețe au probleme. Iranul a fost închis de americani, ca piață. Acolo erau prezenți mulți producători europeni. Piețele Americii Latine sunt penalizate de proasta performanță a economiilor țărilor din zonă.

Să nu ne îmbătăm cu apă rece: automobilele electrice sau hibride nu au cine știe ce viitor, în condițiile în care costă cât costă. Bine, știm să le facem. Dar câți le pot cumpăra, chiar și la un preț între 35.000 și 50.000 de euro/dolari?

Va fi deranj mare pentru țările europene care sunt dependente economic de industria auto, inclusiv pentru România. Nu avem de ce fi optimiști. Diversificarea aparatului productiv este obligatorie. Asta implică voluntarism și intervenția energică a statului. Piața creează mai multe probleme decât rezolvă. Dar cu talibanii pieței nu ai ce discuta…

de Constantin Gheorghe

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button