FeaturedIstorie

”Ce, eu am bani de litoralul românesc?”

Mă întâlnesc cu un vecin. Îl întreb dacă a fost la munte: știu că-i place să meargă, când are timp. A, nu, zice, am fost la mare. Și adaugă repede, să nu-l întreb unde: în Grecia! ”Ce, eu am bani de litoralul românesc?”

Corect! Turismul românesc este un instrument de jumulit fraierii ce cred că-și fac datoria patriotică de a decarta unor nesimțiți, care-și bat joc de toți de toate!

România, ca economie, nu s-a schimbat. În ăștia 30 de ani am făcut doar un singur lucru: am înlocuit monopolurile de stat cu monopoluri private, străine, și am distrus o bază industrială, care producea lucruri cu valoare adăugată mare, cu alta, care cere doar muncă brută, în domenii care nu pot fi, încă, robotizate, și care în occident nu pot fi competitive, din cauza salariilor mari.

N-am reușit să construim acea economie de piață concurențială, care să articuleze economia, să-i dea coerență. Capitalismul NU este economie de piață. Este un cancer al ei! Nu-i place concurența! De aici și mișcarea permanentă în sus a prețurilor, de aici și incapacitatea producătorilor locali de a intra în marile lanțuri de distribuție. De aici lipsa de creativitate în industria românească. Am mai întrebat: există vreun produs creat de români, care s-a impus pe piața românească, în ultimii treizeci de ani?

Așa că Grecia poate liniștită: românii vor fi mereu prezenți la datorie în turismul grecesc.

de Constantin Gheorghe

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button