FeaturedIstorie

Liniștitor, nu?

decConstantin Gheorghe

La ce lideri de toată jena conduc acum țările de care depinde viitorul omenirii, nu scăpăm nescărmănați. Zdravăn de tot. Cel mai grav este faptul că SUA, la nivel global, și Germania, la nivel european, sunt depășite de evenimente, nu au viziune, nu au un plan, și în loc să rezolve probleme, generează și mai multe probleme. Reacțiile unor țări precum Rusia și China sunt determinate tocmai de acest comportament instabil și lipsit de predictibilitate al celor două țări, și al aliaților lor. Nu spune nimeni că sunt sfinți la conducere, la Moscova și la Beijing. Dar măcar sunt raționali, și suficient de predictibili.

În Europa lucrurile sunt agravate de tensiunile existente în binomul Franța-Germania și de eternul șantaj britanic cu ieșirea din UE. UE nu mai contează, ca actor politic, în gestionarea niciuneia dintre crizele existente. O entitate cu vreo 550 de milioane de cetățeni, prima putere economică a lumii-da, este cea mai mare putere economică!-nu este în stare să producă nimic în plan diplomatic, să fie un mediator în crize, să genereze soluții, să faciliteze aplicarea lor. Se aliniază bovin în spatele Washingtonului, și-i miroase bășinile cu nesaț! Jalnic!

Cum spuneam și cu ceva timp în urmă, Siria riscă să devină punctul de plecare al unui război generalizat în Orientul Mijlociu, o repetare a Primului Război Mondial. În loc să potolească zelul războinic al turcilor și saudiților, americanii și europenii îi încurajează. Din motive de rusofobie. Și dintr-un orgoliu prostesc. Nu așa își dovedește superioritatea ”morală” occidentul.

Medvedev spunea ieri sau alaltăieri că lumea a intrat într-un nou Război Rece. Nici vorbă! Este același vechi război, început în anii 40, care nu s-a terminat. Pentru că nimeni n-a enunțat criteriile după care se judecă învingătorii și învinșii. Și chiar dacă le-ar enunța, sunt siguri învingătorii că au învins, iar învinșii că au fost învinși? E drept, intrăm într-o nouă fază a lui, una haotică, în care lipsesc regulile și limitele existente în confruntarea dintre SUA și URSS. Asta ne poate duce rapid spre o confruntare generalizată, plecând, practic, de la nimic. Liniștitor, nu?

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button