Editorial

INTERVIU cu Cosmin Necula

1. Care este primul lucru care îți vine în minte când te gândești la Destin Valah?
Sunt două lucruri care îmi vin în minte: istoria României și leagănul românismului.

2. Cum definiți timpul orașului?
Un timp al schimbării, un timp al nevoii de renaștere.

3. Cum percepeți dinamica arhitecturală a orașului?
Lipsită de perspectivă. O mixtură nereușită între nou și vechi.

4. Ce ai schimba, dacă ai putea, în domeniul în care îți desfășori activitatea?
Mentalitatea. Este principala schimbare pe care aș vrea să o fac în domeniul în care lucrez.

5. Cu ce anume poți influența viața celor din jurul tău?
Stiu că sună desuet…dar prin propriul exemplu, cred că pot influența viața celor din jur. Prin ceea ce sunt și prin ceea ce imi doresc să fac alături de oamenii din jurul meu.

6. Când o să renunțăm la vorbe în politică și o să trecem la fapte?
Politica nu se face fără fapte și nu se face fără vorbe. Deci să nu fim ipocriti, prima dată vor fi vorbele ca si proiecție a gândurilor, apoi trebuie să schimbăm paradigma actuală și să înceapă faptele. Cum vom face acest lucru? Alegându-ne politicieni capabili să facă ceea ce vorbesc, alegând oamenii cu multă atenție.

7. De ce suntem înclinați să judecăm o persoană în funcție de grupul social din care face parte? Aveți un proiect în care doriți să eradicați inechitatea socială?
Cred că judecăm pe unii sau pe alții din cauza unei lipse de educație. Punem etichete și ni se pare că ,,strugurii sunt acri,, de prea multe ori. Sunt convins că educația este singura în măsură să asigure un viitor în care să nu mai existe inechități între semeni. Din postura de primar aș pune accent pe investițiile în educație și pe proiectele ce au în vedere incluziunea socială.

8. De ce s-a împământit ideea că anumite grupuri etnice nu pot fi integrate în societatea dominantă din care fac parte?
Eu cred că aceste idei sunt doar prejudecăți bazate pe incultură si lipsa de educație. Cred că oamenii ar trebui să fie mai atenți la lucrurile care îi apropie și nu doar la cele ce îi despart.

9. Ce înțelegeți prin segregare socială și cum o diferențiați de separare?
Discriminarea este baza, de aici plecăm. Aruncarea cu noroi în oameni și izolarea unora dintre ei pe diverse criterii, este principalul rău pe care îl avem în societatea românească. Pe unii îi izolăm de societate pentru ca nu au venituri materiale la fel cu ceilalți, pe alții pentru că au o altă etnie sau alte idei religioase. Fie că este voluntară sau forțată, segregarea reprezintă un fenomen nedorit, care, dincolo de orice teoretizare, pentru început trebuie conștientizat și mai apoi rezolvat prin măsuri concrete, nu doar prin vorbe, consfătuiri și proiecte.

10. Dictatura autorului sau dictatura publicului?
Autorul aplică ceea ce spune publicul, pentru că autorul provine din rândul publicului.

11. Care sunt proiectele cele mai importante pentru Bacau pe care le veți susține sau le veți propune?
Printre cele mai importante proiecte se numără reabilitarea termică a tuturor locuințelor din municipiul Bacău, prioritizarea investițiilor prin corelarea lor cu potențialul orașului și o viziune coerentă pe termen lung pentru Bacăul următorilor 20 de ani.

12. În ce măsură aveți în vedere implicare societății civile în următoarele proiecte pentru Bacau?
Fără societate civilă nu există democrație. Vocea societății nu trebuie să se audă doar prin vot o dată la 4 ani. Transparența decizională nu trebuie să fie doar un slogan electoral iar ONG-urile trebuie să fie o prezență constantă în viața publică nu doar în funcție de perioadele de campanie. Decidentul politic nu poate să aibă soluțiile ideale pentru toate problemele și de aceea societatea trebuie să comunice și să facă propuneri.

13. Ce anume considerați că reprezintă o punte de legătură într-o societate atât de diversificată și complexă?
Buna-credință, bunul simț și profesionalizarea clasei politice.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button