Istorie

Haideți să-l bubuim pe ambasadorul României la Chișinău!

Abia ce a fost numit noul ambasador al României la Chișinău, că a și fost luat la refec de însăși Europa Liberă MD, via București prin Sabina Fati. Lovitură cu trei mante, aici.

Acum nu că aș fi mare prieten al diplomației române la Chișinău, când am ceva de spus o spun direct. Însă alta este șmecheria: diplomații români din Chișinău cam sunt bubuiți din toate pozițiile. Cu rușii nu prea are nimeni vreo problemă sau cu oricine altcineva. De exemplu, Kalman Mizsei, un diplomat maghiar acuzat cu ceva ani în urmă de fraudarea unor fonduri ONU la Moscova trece acum drept fin analist politic la Chișinău. N-ar fi exclus să-l vedem pe Mizsei revenit în Republica Moldova călare pe vreo funcție periculoasă și atunci îmi voi zâmbi în barbă la articolele laudative care îl vor întâmpina. Și chiar dacă Mizsei va reveni cu ideea ca România să nu se mai implice în problemele Republicii Moldova sau că Republica Moldova să semneze cu Federația Rusă un acord de menținere a trupelor ruse la Nistru eu vă garantez că nu va fi criticat. Dar așa este viața, nedreaptă.

Și mi se va spune: dar noi, pro-românii din Chișinău, criticăm Ambasada României pentru că avem așteptări foarte mari de la România! Corect, spiritul critic trebuie menținut. Eu încă aștept criticile pro-rușilor din Chișinău la adresa Ambasadei Rusiei, să avem și noi o balanță echilibrată.

Acum să revenim la articolul Sabinei Fati. Ce i se reproșează noului ambasador Daniel Ioniță? Că nu are anvergură culturală sau diplomatică, că  nu se știu multe lucruri despre el, că a fost decorat de Iliescu, că nu a deschis o secție suplimentară de vot în Norvegia la alegerile din 2014 (vă traduc eu acuzațiile: este un nimeni posibil apropiat de bolșevicul Iliescul care s-ar putea să nu-i fie credincios lui Iohannis, lipsește acuzația supremă – nu cunoaște limba moldovenească!). Articolul continuă enumerând participările lui Daniel Ioniță la negocieri internaționale (scutul anti-rachetă din România, nu neapărat ceva foarte important) și Sabina Fati mai afirmă că mai mulți diplomați ar fi refuzat postul de la Chișinău. Știau ei ce știau…

Aștept cu interes următoarele bubuieli la adresa ambasadorului Ioniță, prin presa de la București sau Chișinău, nu contează de unde sare iepurele, sursa primară este aceeași. Să fie omul întâmpinat călduros la Chișinău, că doar vine din România.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button