FeaturedIstorie

Graficul greșit ”sunt puține atentate în Europa”

Face furori argumentul ”sunt mai puține atacuri teroriste și victime în Europa decât în urmă cu 30 de ani”. Excelent argument, are și un grafic la care se pot excita cei pasionați de mediile vizuale sau cum se zice, vorba polonezului, ”o imagine face cât o mie de cuvinte”.

Deci priviți acest grafic minunat care ne spune să nu ne temem de atentate teroriste în Europa pentru că în urmă cu 30 de ani erau foarte multe atentate și era foarte trist. Dar acum sunt puține atentate!

statistica-atentate

V-ați uitat la grafic? Buuun! Știți unde e greșeala? Vă spun eu: autorul graficului și toți cei care-l răspândesc habar nu au de istoria contemporană a Europei și amestecă lucrurile de-a valma fără nici un sens. Pentru că în graficul ăsta avem atentatele IRA, ETA, RAF, Brigate Rossi, PLO și multe altele. În Irlanda de Nord a fost puțin război civil zeci de ani: armata britanică împușca civili irlandezi pe stradă, irlandezi puneau bombe. ETA? Ați auzit de bascii din Spania și cum se aruncau ei în aer? Dar de comuniștii de la Brigate Rossi din Italia? Rote Armee Fraktion din Germania Federală?

Atentatele dinainte de 1990 din graficul acesta iubit de mulți tineri de Facebook nu prea au legătură cu atentatele din ziua de azi. Și să vă zic un mic secret: înainte de 1990 nu prea exista Uniunea Europeană așa cum o știm, nu prea exista Convenția Schengen, era o altă lume. În 1990 și anii imediat următori Europa a încercat să își rezolve problemele interne. Băieții ăștia jihadiști apăruți după 2001 sunt altă poveste. Știu că e frumos să amesteci mere cu pere și să zici că ai fructe, dar nu prea funcționează așa.

Și mai este o chestie: în încăierările dinainte de 1990 exista măcar impresia că poliția încearcă să facă cât de cât ceva.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button