Vlad Țepeș și țiganii

28 martie 2016 destin valah Lifestyle

În ”Țiganiada” lui Budai-Deleanu, Vlad Țepeș îi trimite pe țigani să lupte cu turcii, ceea ce mi s-a părut o glumă. De fapt Budai-Deleanu s-a inspirat din prima variantă a povestirilor germane despre Țepeș unde într-adevăr apare o relatare a unui episod de acest gen.

Țepeș a avut o metodă deosebit de originală să-i convingă pe țigani să meargă la război conform acestei relatări din 1463:

Și de asemenea au venit în țara sa ca la trei sute de țigani. Și i-a luat pe cei mai buni trei dintre ei și i-a fript, iar ceilalți țigani au trebuit să-i mănânce pe aceștia și Dracula le-a grăit așa: o să vă pun să vă mâncați unul pe celălalt până când nu va mai rămâne nici unul dacă nu veți merge să vă bateți cu turcii. Și țiganii s-au bucurat să meargă acolo unde i-a trimis. Și i-a îmbrăcat în piei de vită pe ei și pe caii lor. Și se izbeau unii de alții căutându-i pe turci și nu-și puteau stăpâni caii și au ajuns la o apă și s-au înnecat țiganii toți.

dracula-2

Tag-uri: ,
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Destin Valah © 2021 . Designed by: Livedesign