News

Femeile sunt mai bune la multitasking, în comparație cu bărbații, în special în situații critice (studiu)

Există o credință populară potrivit căreia femeile se descurcă mai bine atunci când trebuie să facă mai multe lucruri în același timp, în comparație cu bărbații, iar noi dovezi științifice, relevate de oameni de știință ruși și publicate recent în jurnalul ”Human Physiology”, vin în sprijinul acestei teorii sugerând că, într-adevăr, bărbații nu sunt la fel de buni la multitasking din cauza faptului că trecerea rapidă de la o activitate la alta le solicită prea multe resurse, informează Medical News Today.

Multitasking-ul reprezintă capacitatea creierului de a îndeplini mai multe sarcini în același timp — cercetătorii susțin că termenul corect ar fi „task-switching” (comutare între sarcini). Practic, organul gândirii îndeplinește o activitate, se oprește și comută la următoarea, totul într-o perioadă foarte scurtă de timp.

O echipă de oameni de știință de la Academia de Studii Economice din Moscova, Rusia, a încercat să descopere care este diferența dintre sexe în ceea ce privește comutarea atenției și a concluzionat că femeile au performanțe mai bune la acest capitol, cel puțin în cazul unora dintre paradigmele ”multitasking”. Acesta i-au întrecut pe bărbați în cadrul testelor privind capacitatea de comutare a atenției, atât la examinările computerizate cât și la cele pe hârtie.

Cercetătorii au prelevat date de la 140 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani, dintre care 69 erau bărbați. Ei au dorit să afle câtă energie irosește creierul bărbaților în timp ce îndeplinește aceste teste, dar și care părți ale creierului sunt activate în acest timp.

În cadrul studiului condus de Svetlana Kuptsova și de Maria Ivanova, de la Laboratorul de Neurolingvistică din cadrul Academiei, participanții au fost rugați să îndeplinească testele ce presupuneau comutarea atenției într-un aparat de imagistică prin rezonanță magnetică, timp în care au fost colectate datele cu privire la nivelul dependent de oxigenare a sângelui (BOLD). În plus, au fost realizate teste neuropsihologice.

Indiferent de sex, multitasking-ul activează de obicei cortexul prefrontal dorsolateral, lobii parietali inferiori și girusul occipital.

În comparație cu femeile, bărbații tineri, cu vârste între 20 și 30 de ani, au manifestat un nivel mai mare de activitate la nivel bilateral în zonele prefrontale și o activitate crescută în lobul parietal drept și în insulă. În plus, în cazul lor s-a observat o activare bilaterală a ariei motorie suplimentară, lucru ce nu a fost depistat la femei.

Aceste diferențe devin neglijabile odată cu înaintarea în vârstă, au precizat oamenii de știință care nu au observat deosebiri la acest capitol între femeile și bărbații cu vârste între 51 și 65 de ani.

”Descoperirile noastre sugerează faptul că femeilor le poate fi mai ușor decât bărbaților să-și comute atenția, iar creierele lor nu trebuie să mobilizeze resurse suplimentare pentru acest lucru, în comparație cu creierele bărbaților”, arată Svetlana Kuptsova.

Deși diferențele în ceea ce privește timpii de reacție sunt relevanți la nivel științific, în viața de zi cu acestea sunt aproape invizibile, explică cercetătoarea, cu excepția ”circumstanțelor foarte stresante sau a situațiilor critice, ce necesită comutarea frecventă a atenției”.

Motivele care stau în spatele acestor deosebiri rămân necunoscute, însă factorii evoluționari și sociali ar putea juca un rol important.

sursa-http://www.agerpres.ro/

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button