Istorie

”Electrocutatul”

de Constantin Gheorghe

”Electrocutatul” de la Colțea, despre care puteai să crezi că era gata să dea colțul, azi era extrem de vioi la iRealitatea, și combătea cu toată forța actuala conducere a spitalului. Conducere cu care este în conflict, în urmă cu șapte ani fiind și el participant la concursul de manager, urcă pacientul pân la cer.

După accidentul de la ”Colectiv” pare să se fi dezlănțuit iadul în spitalele României. Au ieșit la iveală toate conflictele, toate frustrările, toată ura între medici și cadrele medicale. Mulți și-au zis că e vremea să se schimbe tot, să alunge vechile conduceri, să-și pună ei curul în scaunele de directori. Să fim onești: n-o fac pentru că-i fute grija de pacienți. Nu! Motivul este mai prozaic, și atât de românesc: să mai sugă și alții de la țâța banului public! Pentru că dacă-i futea grija de bolnavi, făceau ceva până acum să îmbunătățească situația lor. Dar nu le-a păsat!

Așa că și dacă se schimbă ABSOLUT toți șefii din Sănătate, lucrurile rămân la fel. Pentru că nu se schimbă și modul în care este înțeleasă relația șefului cu subordonații, cum nu se va schimba nici atitudinea medicilor și personajului medical în relația cu pacienții. Pacientul va continua să fie văzut ca o vacă de muls. Sigur, nu generalizez, ar fi grotesc și iresponsabil din partea mea. Dar există o cultură dominantă în sistemul nostru de sănătate, și excepțiile nu fac decât să o scoată în evidență.

Lucrurile sunt simple: medicul știe că este o marfă tot mai rară în România, și înțelege să se vândă tot mai scump. Iar dacă sistemul public de sănătate nu-i cumpără calitățile și expertiza la un preț corect, va profita de ”cumpărătorul” captiv, bolnavul, care va plăti diferența între ce primește medicul de la sistem, și ce crede medicul că este just să primească. Este simplu: cerere și ofertă. Sănătatea, ca marfă. Nimic nu se va schimba, câtă vreme sistemul de sănătate va fi văzut ca o piață, și doar ca o piață.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button