Istorie

E ca și când nu ar fi!

de Constantin Gheorghe

Din ciclul ”Hai să ne căcăm pe noi!”: ”Cu o rata de crestere record, cifra de afaceri a sectorului(IT, n.m.) aproape ca s-a dublat fata de 2012, de la 1,87 miliarde de euro, la 3,61 miliarde de euro in 2016, depasind astfel 6% din PIB, conform estimarilor ANIS. De asemenea, productivitatea angajatilor a crescut cu 35% in aceeasi perioada, de la aproape 29.000 euro pe angajat in 2012, la 39.400 euro pe angajat, conform estimarii pentru 2016.

„Salariile in industria noastra sunt direct influentate de disponibilitatea pe piata a unui set particular de abilitati/cunostinte; este destul de dificil sa dam o valoare medie a salariului net in aceste conditii, insa conform ultimelor estimari indicau o valoare a salariului mediu net de peste 1.500 euro. Valoarea salariului mediu este direct proportionala cu productivitatea per angajat, care se afla pe un trend ascendent – estimarea pentru 2016 depaseste 39.000 euro”, mai arata directorul ANIS.”

Primo: la un PIB de vreo 180 de miliarde de euro, cifra de afaceri a sectorului IT reprezintă 2% din PIB, nu 6%. 6% ar fi din Buget, dar muuuult mai interesant ar fi de văzut care este contribuția sectorului IT la formarea bugetului, ținând cont de puzderia de scutiri de taxe și impozite de care se bucură sectorul. Probabil că această contribuție se reduce la vreo 0,6% din Buget. Ceea ce este, practic, nesemnificativ. E ca și când nu ar fi!

Secundo: într-o ”industrie” de vârf, cu valoare adăugată mare, media salariului net să fie cam cât este salariul minim brut dintr-o țară occidentală, salariu plătit celor mai puțin sau deloc calificați, este o rușine. Realmente o rușine! Și discuția despre ”productivitate nu-și are sens. Care este rata profitului pe cap de IT ist furajat în România, și care în occident? Putem pune pariu că România îi bate la fund în materie! Pentru că intensitatea muncii în România este de neconceput acolo, unde angajatul este protejat și apărat de lege.

Și încă ceva: este cazul ca și cei din IT să afle cum funcționează o țară normală, ce este solidaritatea, inclusiv solidaritatea între generații, că au și obligații, nu doar privilegii.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button