FeaturedIstorie

De fapt, cine conduce lumea?

de Constantin Gheorghe

Abia aștept să mai apară un nene cu aer serios și sfătos, să ne vorbească despre pericolul ”exuberanței iraționale” a piețelor, ca motiv pentru tămbălăul actual și pentru criza care va să vină. De parcă nu s-ar ști că principalul instrument cu care lucrează capitalismul financiar, acest cancer al omenirii, sunt bulele speculative. Din anii 80, de când băieții din școala de la Chicago au găsit un cretin care să se uite în gura lor, pe Reagan, pe care l-au convins să înceapă cea mai radicală dereglementare a piețelor financiare, și să distrugă moștenirea New Deal, o ținem din bulă în bulă.

După fiecare bulă care crapă niște unii-mereu aceeași-rămân cu și mai mulți bani, bani care au tot mai puțină corespondență în bunuri și servicii, și depășesc cu mult, ca valoare, valoarea activelor umanității. Iar cu acest ocean de bani-virtuali-băieții pun de-o nouă bulă, care fabrică și mai mulți bani virtuali, după care o înțeapă, și o iau de la capăt. Distrugând, în jocul lor irațional, vieți și destine, și valoare reală, nu biți în memoria calculatoarelor.

O mână de oameni deține-pe hârtie!-bogăția întregii lumi, timp în care lumea se duce dracului, stând, se zice, pe un morman de bani. Peste tot în lume servicii publice se degradează , orașe uriașe dau faliment, se închid capacități de producție, veniturile celor mai mulți scad, poluarea distruge sănătatea a miliarde de oameni, pământul care ne hrănește se degradează, se deșertifică, apa se face tot mai rară. În schimb mormanul de bani crește. Bani cu care demenții nu fac nimic, în afară de bule speculative.

De fapt, cine conduce lumea? O mână de speculatori, care joacă poker cu viața noastră și cu viitorul umanității? Și nimeni nu se revoltă? Asistăm liniștiți la moartea umanității, pentru că, nu-i așa, nu există alternativă? Ne merităm soarta!

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button