FeaturedIstorie

Ce mai înseamnă ”statul” în viața cetățenilor români, ca ei să aibă vreo așteptare de la el?

de Constantin Gheorghe

Ce mai înseamnă ”statul” în viața cetățenilor români, ca ei să aibă vreo așteptare de la el? ”Statul” are importanță doar pentru o mână de indivizi de prin marile orașe, care văd în el o mașină de redistribuire a bogăției: să ia de la toți, și să le dea lor. În rest? Dumnezeu cu mila lui! Satul românesc este decuplat de la economie, de la tot ce înseamnă servicii publice. Educația este la pământ, sănătatea, la fel, nu mai există posturi de poliție sau de jandarmerie, primăriile sunt niște glume proaste, infrastructurile, la fel. Urbanul mic este sinistrat, mai ales cel mono-industrial. Chiar și în marile orașe, cu o dinamică economică acceptabilă, sunt zone sinistrate, pungi de sărăcie.

De ce ce-ar păsa acestor oameni de faptul că Iohannis are guvernul lui, fapt care-i produce evidente orgasme? De ce le-ar păsa că au acum un guvern de ”tehnocrați de sinecură”? Care-i câștigul lor? Niciunul!

Politica se reduce la simple jocuri de putere. Calitatea guvernării nu mai contează. Fie că guvernează bine, sau prost, nu votul face deosebirea, ci voința celor care compun ”statul profund”, acel ”sistem ticăloșit”, care are agenda lui, și care nu se sinchisește de nimeni și de nimic.

Până la urmă și demisia lui Ponta, și instalarea lui Cioloș în locul lui, sunt non evenimente pentru covârșitoarea majoritate a românilor. Nu au ce aștepta bun de la toate aceste schimbări. Așa că fiecare își vede de nevoile lui, și speră să supraviețuiască. La atât se reduce viața marii majorități a românilor. Este tragedia unui popor care nu are curajul să-și ia viața în propriile mâini…

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button