FeaturedIstorie

Castelul Bran: și dacă a fost retrocedat greșit?

Aflu azi dimineață (cu întârziere!) că se închide muzeul de la Castelul Bran (Agerpres). Și asta mi-a amintit de o povestioară care spune în esență că retrocedarea din 2006 către prințul Anton de Habsburg posibil să fi fost eronată, deoarece prințul acesta nu ar fi fost moștenitorul de drept. Să vă explic.

Există informația că imediat după ce a intrat în posesiunea castelului Bran în 1938, moștenit de la regina Maria, prințesa Ileana (mama lui Anton de Habsburg) l-ar fi vândut regelui Carol al II-lea. Astfel că adevăratul moștenitor al castelului Bran ar fi în realitate regele Mihai. Dar vă las să citiți povestea așa cum este spusă de Constantin Argetoianu în ”Însemnări zilnice”, volumul V, Editura Machiavelli, București, 2002.

27 iulie. De luni dimineața, membrii Familiei Regale se ceartă ca țiganii pe moștenire. Regina a lăsat un testament, o scrisoare adresată Regelui și alta, pe englezește, copiilor. Testamentul, ca toate testamentele oamenilor geniali care nu consultă avocați, e idiot. Nu se ocupă decât de bunurile imobiliare și lasă – după câte am aflat – Branul Prințesei Ileana, Balcicul Regelui Carol și Copăcenii Elisabetei. Punct. Despre bunurile ei mobile, bani, titluri, bijuterii – nimic. Și pe astea toate se ceartă moștenitorii, reproșând Ileanei tot cât i-a dat mumă-sa de la mână la mână – și i-a dat mult. Dar nici asupra imobilelor nu sunt de acord. Regele nu vrea să lase Branul Ileanei. Și legatul acesta, trebuie recunoscut, nu prea are sens. Branul a fost dăruit Reginei României de orașul Brașov. Regina trebuia să-l lase unui Prinț român sau unei Prințese românce, iar nu Ileanei care s-a înstrăinat. E admisibil ca Branul, în inima țării, să ajungă după moartea Ileanei pe mâinile unor Arhiduci de Habsburg?

(…)
17 octombrie. Ieri, de ziua Regelui, Te Deum cam rece la Mitropolie. Lume puțină. Ne-a scos și pe noi, Consilierii Regali, până acum întrebuințați numai la parastase…
Lipseau cele două vedete ale Guvernului Armand Călinescu și Mitiță Constantinescu, fie că odalisce obosite se odihneau undeva la verdeață, fie că fuseseră chemați pe scara mică la Sinaia (la dejunul ”de familie” n-a asistat decât Patriarhul) pentru încheierea actelor și transferurilor privitoare la Castelul Bran. Căci Castelul Bran lăsat de Regina Măria Ileanei a fost vândut de aceasta Regelui…
Am aflat toți cu mirare că Arhiducele Anton și Principesa Ileana au sosit sâmbătă cu aeroplanul să-și sărbătorească frățiorul și cumnățelul în ziua de 16 octombrie. Cu mirare, căci sentimentele Regelui pentru surioara sa sunt cunoscute… Totul se explică: a fost chemată să semneze vânzarea Branului.

Părerile personale ale lui Argetoianu sunt acide, dar informațiile lui sunt întotdeauna de primă mână. Un exemplu: ziarista nazistă Edith von Coler a fost mituită de Nicolae Malaxa cu un milion de lei, după cum o spunea Argetoianu încă din 1939 – cân a fost deschisă prin anul 2000 arhiva ziaristei naziste suma a fost confirmată. Cred că informația despre vânzarea castelului Bran în 1938 ar putea fi confirmată de niște săpături atente prin arhive. Pentru că mai sunt multe secrete ascunse prin arhive, de exemplu știm sigur că au fost filmate execuțiile liderilor naziști iar filmele au fost păstrate .

Castelul Bran
Sursa foto.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button