EditorialIstorie

Că se întâmplă, și nu de bine.

Constantin Gheorghe

Încălzirea globală: clima se schimbă. Este un fapt. Niște băieți se apucă-fără legătură cu asta-să inventeze în domeniul energiilor alternative, mai mult din motive geo-politice. Au băgat niște bani, trebuie să-i scoată. Tehnologiile lor nu sunt mature, sunt scumpe, și greu de aplicat, atunci când ai la îndemână alternative ieftine, și mature tehnologic. Trebuie să-și creeze piață. Și cum faci asta? Ori scazi prețurile, ori îți cumperi niște politicieni, care să legifereze, și niște ”savanți”, care să ofere o bază ”rațională și obiectivă” legilor. După care o inteligentă campanie de PR, bazată pe stimularea fricii, convinge tot mai multă lume că ”energiile alternative” sunt salvarea. Iar dacă pulimea vrea să fie salvată, să facă bine să plătească! Certificatele verzi, acordate salvatorilor.

Acum, că băieții s-au mai consolidat pe piață, și mințile indivizilor au fost fasonate astfel încât să accepte nevoia de salvatori, ”încălzirea globală” poate fi o teorie ca oricare alta despre ce se întâmplă cu clima. Că se întâmplă, și nu de bine. Dar cum energiile verzi și-au îmbârligat, între timp, cozile cu dinozaurii combustibililor fosili, elanul reformator s-a mai stins. Că dacă nu câștigi din țigle solare, câștigi din gaze de șist.

Trump a dat cu mucii în fasole nu pentru că a contestat ”încălzirea globală”, ci că a tulburat apele compromisului între cele două mari producătoare de bani, fosile și verzi, tăind de la porție energiile verzi. Așa ceva nu se poate! Adică să nu-și mai ia bănuțul nemuncit ăia cu fofezele? Până peste poate!

Unii, precum Musk, s-au ținut departe de ideologia asta a fricii, și au fost cinstiți: noi avem o tehnologie, vrem s-o impunem, vrem s-o democratizăm și să trăim din volum, nu din raritate. Dau fraierii bănuțu? Foarte bine! Nu-l mai dau? Iarăși bine! Putem trăi și fără! Pentru că avem o piață suficient de mare.

Nimeni nu zice că nu trebuie să avem grijă de planeta asta. Sunt atâtea mizerii pe care omul le face, în goana lui după creștere economică tot mai mare. Dar hai să ne concentrăm pe ele, nu să le băgăm proștilor frica în oase, pentru ca niște unii să trăiască bine-mersi, vânzând frică.

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button