
Catedrala Patriarhală din Veliko Târnovo a fost construită pe locul unei biserici romane, ce data din secolele V-VI. Cercetătorii consideră că actualul edificiu al Catedralei Patriarhale a fost construit în două etape. Prima dintre etape ar fi avut loc în secolele XI-XII. Catedrala a fost iniţial construită ca biserică principală a unui aşezământ monahal, însă la începutul secolului al XII-lea era deja reşedinţă a Patriarhului Bulgariei.
Aşezământul monahal a suferit mari pierderi din cauza unui incendiu, ceea ce a dus la reconstrucţia bisericii la mijlocul secolului al XIV-lea. Pe lângă lucrările de restaurare, au fost construite pridvorul exterior şi turnul clopotniţă.
Prima atestare a bisericii relatează despre mutarea moaştelor Sfântului Mihail cel Războinic de la Cetatea Potuka spre Catedrala Patriarhală la ordinul Ţarului Caloian. Spre sfârşitul secolului al XIV-lea, ultimul Patriarh de Târnovo, Sfântul Eftimie, descrie lăcaşul de cult în scrierile sale drept „marea catedrală patriarhală a Sfintei Înălţări”, potrivit www.crestinortodox.ro.
Catedrala Patriarhală a fost distrusă în timpul asedierii cetăţii Târnovo din 17 iulie 1393. Biserica a fost reconstruită integral între anii 1978 -1981. Construită din piatră şi cărămidă, măsoară 26 m lungime şi 12 lăţime şi este bogat decorată atât la interior, cât şi la exterior. Interiorul este decorat cu fresce şi mozaicuri ce înfăţişează momente-cheie din istoria poporului bulgar, realizate în 1985 de Teofan Sokerov într-un stil modernist.
Catedrala adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale patriarhilor Ioachim I, Macarie şi Ioachim al III-lea. AGERPRES
Sursa foto: www.crestinortodox.ro