FeaturedIstorie

Atat…

Globalizarea si-a atins limitele. Acum urmeaza sa experimentam asa-zisa dezvoltare iluzorie. Economiile nationale sunt distruse. Aceasta este realitatea. Polarizarea sociala si economica este profunda. Clasa de mijloc aproape ca nu mai exista sau se iluzioneaza in a crede ca exista. In economie nu mai exista echilibru. Traim vremuri tulburi in care saracia a devenit o stare de fapt.

Prosperitatea este doar o lozinca pentru a potenta consumul. Atat. Un trai decent? Il gasim in discursurile celor ce guverneaza. Nu mai exista solidaritate. Ai libertatea de a fi singur. Este un esec al democratiei. Am esuat. Restul argumentelor teoretice sunt pentru statistica. Suntem singuri. Si saraci.

 

In definitiv capitalismul este o competitie. In teorie ar trebui sa fie bazat pe etica. Dar lacomia sta la baza. Identitatea binelui nu poate fi decat teoretic abordata intr-o astfel de situatie. Si cum ar putea fi reinventat capitalismul? Cum s-ar defini acest rau necesar? Si cum sa poti readuce o prosperitate reala intr-o lume cu sufletul sleit de saracie? Din pacate pentru majoritatea populatiei definitia capitalismului se asociaza cu saracia. Cu libertatea de ati fi foame.  Si nu incumb ideea de egalitate. E falsa si istoria recenta a validat o astfel de teorie. Dar dincolo ca nu detinem solutia absoluta a tuturor problemelor la adapostul logicii ar trebui sa gasim acel rationament prin care echitatea sistemului sa fie reala.

Capitalismul se autodistruge.  Marx avea dreptate…

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button