FeaturedIstorie

Aștept afuriseniile!

de Constantin Gheorghe

Bă băieți, ăștia ”dă dreapta”, care ne-ați futut la cap cu Biserica Catolică poloneză, și cu implicarea ei în politică! De ce vă bășicați acum, când Biserica spune nu politicii și politicienilor care promovează căsătoriile între persoanele de același sex, și alte năstrușnicii de genul ăsta? La ce vă așteptați? Implicarea să se rezume la ”Jos comunismul!”? Ei bine, BOR își îndeplinește fișa postului! Bine ar fi dacă ar citi-o în întregime, nu doar pe sărite, și când îi convine. Dar asta e o altă poveste.

Este un domeniu sensibil, și băieții care promovează lucrurile astea ar face bine să dialogheze cu societatea, să explice motivele inițiativelor lor, să negocieze, nu să impună. BOR le-a mai tras-o odată, când a fost vorba despre religia în școli. O ocazie ratată pentru promotorii excluderii ei din programa de învățământ. Mult mai productivă ar fi fost o discuție despre conținut, metode de predare, etc. Asta era important. Acum lucrurile au rămas neschimbate. Nu spre binele celor care învață.

Modul maximalist de abordare a problemei ”căsătoriilor homosexuale” va face o altă victimă: uniunile consensuale. Dacă ne uităm pe statistici, vom vedea câte astfel de familii, neformalizate, sunt. Covârșitoarea lor majoritate fiind heterosexuale. Existența uniunii consensuale este în sprijinul lor, în primul rând. Dar va fi respinsă, pentru că Biserica va fi mai determinată în a-și mobiliza sprijinitorii, și toți vor pierde.

Aș fi foarte fericit să văd și o ”doctrină socială” a BOR. Ceva afirmativ, nu doar negativ. Înțeleg motivele pentru care BOR respinge unele lucruri. Nu înțeleg însă felul în care-și face agenda. Altele sunt nevoile societății. Dacă vrea să fie o contra-putere, care chiar lipsește în democrație, trebuie să atace și alte teme, care privesc ansamblul societății. Cum ar fi sărăcia, abandonul școlar, solidaritatea socială, protecția mediului, nevoia de echitate și de justiție socială. Și să-și folosească batalioanele și regimentele de preoți pentru un dialog real cu societatea, și pentru a face, nu doar pentru a vorbi. Zic și eu. Aștept afuriseniile!

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button