FeaturedIstorie

Iar ni se fâlfâie pe sub nas o iluzie periculoasă

de Constantin Gheorghe

Iar ni se fâlfâie pe sub nas o iluzie periculoasă: România nu se dezvoltă, pentru că n-are autostrăzi. Nu contest faptul că este nevoie de ele. Dar România are nevoie, înainte de orice, de un proiect coerent de dezvoltare a teritoriului, care, prin transferuri de la Bugetul de Stat, să permită reducerea semnificativă a decalajelor între diferitele regiuni ale țări, între marile orașe și restul urbanului, între urban și rural. Credeți că dacă va fi o autostradă între Iași și Târgu-Mureș gata, se dezvoltă Moldova? Nici vorbă. Cine era interesat să investească, investea și fără autostradă. Dovadă Dacia. Mai fac niște unii de pe acolo scandal în legătură cu autostrada Pitești – Sibiu. Dar sunt cei care au cumpărat terenuri pe traseul ei, și au rămas cu ochii în soare.

Și aici venim la o problemă care nu se discută: ce anume trebuie să facem, pentru a reduce aceste decalaje: Ce instrumente folosim? În ce anume investim? Ce facem pentru a atrage investiții private? Cum readucem înapoi forța de muncă, plecată acum în străinătate?

Despre asta aș fi vrut să văd un proiect al ”Guvernului de tehnocrați”. Dar și ăștia o țin ca gaia mațu cu autostrăzile…

Din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button