FeaturedLifestyle

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ”Cireşarii” (1972, 1984)

Prima ecranizare a cărţilor din seria „Cireşarii”, scrise de Constantin Chiriţă, a fost serialul de televiziune cu acelaşi titlu, regizat de Andrei Blaier în 1972. Producţia a avut la bază un scenariu scris de Constantin Chiriţă, după primele două romane din cele cinci – „Cavalerii florii de cireş” şi „Castelul fetei în alb” – şi a cuprins zece episoade.

„Cine nu-şi aduce aminte de adolescenţii de pe strada Cireşului, Victor, Ionel, Dan, Maria, Ursu, Tic şi Lucia, care au oferit atâtor tineri model de prietenie şi spirit de echipă?! Ei sunt ‘Cireşarii’, gata să pornească în aventuri pline de miez, cu un arsenal minimal format dintr-un rucsac, o lanternă, o barcă de cauciuc, prietenie şi încredere”, scrie site-ul www.tvr.ro în prezentarea serialului.

„Cireşarii” sunt şapte adolescenţi care hotărăsc să plece, în vacanţa de vară, într-o expediţie ştiinţifică la Peştera Neagră. Pentru siguranţă, ei alcătuiesc două grupuri – unul în peşteră, altul afară, pe munte, iar comunicarea este realizată prin alfabetul Morse şi două aparate TFF. Ionel, Victor, Tic şi Maria sunt cei care explorează peştera, iar Lucia, Ursu şi Dan fac parte din echipa care merge pe munte. Tinerii trec prin multe peripeţii, inclusiv prin confruntarea cu un grup de infractori care se ascundea în peşteră. În final, reuşesc să schiţeze harta peşterii, dar şi să predea autorităţilor grupul infracţional.

La scurt timp după ce se întorc din expediţia de la Peştera Neagră, în orăşel soseşte o fată necunoscută, Laura, care venise în vacanţă la bunica sa. Ea vrea să îi întâlnească pe vestiţii „Cireşari” şi să plece împreună cu ei la Castelul celor două cruci – Cetatea Vulturilor. Bunica nu e de acord ca Laura să iasă din curte, astfel că fata fuge de acasă şi pleacă singură spre castel, dar le trimite un mesaj „Cireşarilor”. La castel, fata devine prizonieră într-o cameră, singurul prieten fiind motanul Phillipe. Cei şapte tineri pornesc în căutarea Laurei, drumul lor fiind din nou plin de aventuri, dar la final reuşesc să o găsească pe „fata în alb” şi să descopere tainele castelului.

Din distribuţia serialului fac parte tinerii Alexandru Boroş, Irina Bărbat, Carmen Gentimir, Mihai Gingirov, Armand Olvedi, Radu Florin, Gabriel Kiriţescu, Mariana Cosma, precum şi actorii Cornel Coman, Ileana Stana Ionescu, Mihai Mereuţă, Marcel Anghelescu, Jean Lorin Florescu, Vasile Niţulescu, Mircea Şeptilici, Dumitru Chesa, Dorin Dron, Dorin Varga, Victoria Mierlescu, Marietta Rareş, Vali Voiculescu-Pepino, Matei Gheorghiu. Coloana sonoră este semnată de compozitorul Radu Şerban.

Filmul „Cireşarii”, regizat de Adrian Petringenaru, este a doua ecranizare a primului volum din seria cărţilor scrise de Constantin Chiriţă, scenariul fiind semnat chiar de autorul romanelor. Premiera filmului a avut loc în 1984.


Sursa foto: imdb.com


„În canavaua cinematografică se ţes doar întâmplări povestite în prima carte, iar reducţiile şi modificările mărunte – însă numeroase – marchează mutaţia acţiunii în timp, cu scopul evident de ‘actualizare’, de reproiectare, în prezentul imediat, a viselor şi aventurilor imaginate cu har în spaţiul literaturii. Procedeul e oarecum paradoxal pentru că longevitatea operei a fost strălucit probată de succesul constant al reeditărilor în faţa altor şi altor promoţii de elevi, în faţa cititorilor de ieri şi de astăzi. Operaţia de ‘întinerire’ creează însă impresia că popularii eroi apar pe ecran nu pentru a trăi ci, mai degrabă, pentru a repeta actele de bravură cunoscute anterior din lectura paginilor tipărite”, scria revista „România literară” din 10 ianuarie 1985, conform site-ului http://aarc.ro/.

Distribuţia este alcătuită din: tinerii Răzvan Baciu, Alina Croitoru, Alina Dumitrescu, Robert Enescu, Horaţiu Medveşan, Alexandru Rotaru; actorii Petre Gheorghiu, Ernest Maftei, Ion Marinescu, Nicolae Dinică, potrivit site-ului imdb.com. Coloana sonoră aparţine compozitorului George Grigoriu.

Acelaşi Adrian Petringenaru a regizat, în 1985, filmul „Aripi de zăpadă”, ecranizarea volumului al patrulea din seria „Cireşarii”. Acţiunea se petrece în vacanţa de iarnă, când adolescenţii de pe strada Cireşului pleacă la munte. După ce participă la un concurs de schi, o furtună puternică îi blochează în zăpadă. Pericolele şi aventura sunt prezente şi în acest film. Din distribuţie fac parte Angela Ioan, Dan Dobre, Rodica Popescu Bitănescu, Radu Panamarenco, Alina Dumitrescu, Răzvan Baciu, Alexandru Rotaru, Horaţiu Medveşan, Alina Croitoru, Robert Enescu, Andrei Guran. Coloana sonoră poartă semnătura lui Nicu Alifantis.

AGERPRES/

Sursa foto: tvr.ro

Din aceeasi categorie

Back to top button